De ce-ar trebui să-ți pese de Monica Lewinsky

Ana Tepșanu

Nonprincess
Share
131
Tweet

Lumea se mișcă. Lumea nu stă în loc. Lumea nu uită. Unele întâmplări rămân în memoria colectivă a omenirii, dar asta nu înseamnă că ele nu evoluează și nu reușesc să se desprindă de trecut, chiar dacă își trag rădăcinile din el.

Legătura amoroasă dintre Monica Lewinsky și fostul președinte al Statelor Unite, Bill Clinton, a fost pe buzele tuturor atunci când s-a aflat, în anul 1998.

Cum a îndrăznit o internă la Casa Albă, în vârstă de 22 de ani, să se combine cu un bărbat căsătorit?

Lumea a arătat-o cu degetul, a făcut-o în toate felurile, a fost trădată, persecutată, hărțuită online, iar la final nimeni nu i-a mai dat o a doua șansă.

În schimb, după câteva discursuri în care a negat legătura, ca apoi s-o recunoască, Bill a părăsit Casa Albă, la final de mandat, cu dragostea cetățenilor, în proporție de 65%, mai mare decât pentru orice alt președinte, de la Truman încoace.

Relația lor a durat din 1995 și până în 1997, iar după ce s-a aflat, dragul de Bill n-a avut nici măcar decența de a-i spune pe nume - pentru el a fost, așa cum a afirmat public, "that woman". Ca și cum, după 2 ani de zile în care s-au văzut zilnic, ea l-ar fi luat cu forța și el a fost victima.

Monica și Bill

Un bărbat care și-a înșelat nevasta și care a vrut să demonstreze cât de puțin a însemnat infidelitatea lui, prin cel mai disprețuitor mod posibil.

Adevărul este că Monica n-a fost nici prima femeie care s-a combinat cu un bărbat căsătorit și nici prima femeie de 22 de ani care a făcut ceva greșit în tinerețe.

Dar da, este prima care a ajuns pe buzele tuturor și prima, după cum spune și ea, care s-a transformat dintr-un cetățean anonim în această persoană ingrată și denigrată la nivel mondial.

Și nu e doar asta - cazul ei a coincis cu apariția internetului, iar oamenii, obișnuiți până atunci să-și ia informațiile doar din ziare, radio sau TV, au avut acces la Marele Internet, locul unde erau la doar un click distanță de tot ceea ce-i interesa.

Monica L. a fost prima știre care s-a VIRALIZAT pe tot pământul și care și-a suportat atât consecințele celor făcute, cât și frustrările și mustrările tuturor oamenilor care au început să-și facă cunoscute opiniile online.

Ea a fost exemplul care ar fi trebuit să ne demonstreze cât de lipsiți de scrupule sunt oamenii și cât de bine se simt să-i judece pe alții, din confortul anonimatului, fără să se gândească vreo clipă la cum sunt afectați acei oameni de toate reacțiile negative auzite.

Dar n-am învățat nimic, pentru că ne place să ne dăm cu părerea și pentru că ne place să punem la zid pe alții și să arătăm că avem valori, chiar dacă, în intimitatea noastră, poate nu suntem cu nimic mai diferiți sau n-am fost, la 22 de ani.

În ziua de astăzi, cele întâmplate cu Monica au denumiri precum bullying sau cyber bullying. În ziua de astăzi, Monica are peste 40 de ani, s-a reinvetat, și-a găsit curajul de a spune lucrurilor pe nume și este activistă în aceste domenii.

Discursul pe care l-a ținut în 2015 pe scena TED Talk, discurs pe care l-a intitulat - The Price of Shame - se predă astăzi în școlile din afară și poate ar fi bine să-l asculți și tu.

-------

Am simțit nevoia să scriu ceva despre Monica Lewinsky, deoarece am realizat că este o femeie puternică. Poate n-a fost cu 20 de ani în urmă sau poate nu s-a simțit asta, dar acum știu că a fost.

Așa cum spune și ea, poate este singura persoană de peste 40 de ani care nu mai vrea să aibă 22 de ani vreodată.

A greșit (așa cum au greșit poate alte mii de femei care s-au cuplat cu șeful lor), dar a plătit un preț prea mare, unul care a dus-o atât într-o depresie cruntă, cât și în pragul sinuciderii.

Mi se pare cumva fascinant, cum în situația asta, Clinton a mai primit de la oameni o a doua șansă, iar ea nu. Cum bărbatul parcă n-a avut nicio vină, iar femeia, vipera, este singura care l-a luat de lângă nevastă.

Vorbim despre înșelat ca și cum nu este această legătură în care ambele părți implicate își dau acordul, ci una în care unul dintre cei doi își pierde mințile și nu știe ce face.

Bill și-a pierdut mințile doi ani, în cazul ăsta, dar uite cum puterea l-a salvat de la penibil, iar Monica a tras toate ponoasele, cum se cuvine în cazul oricărei femei care face asta, nu?

Prin iulie 2018, invitat de Craig Melvin la emisiunea NBC Today, Bill Clinton, în cadrul mișcării #metoo, a fost întrebat dacă și-a cerut vreodată scuze față de Monica. Dialogul a decurs așa:

"I apologized to everybody in the world."

"But you didn't apologize to her," Melvin said.

"I have not talked to her," Clinton said.

"Do you feel like you owe her an apology?" Melvin asked.

"No, I do — I do not.”

Frumos, fin, elegant.

Monica și Bill

Și poate nu doar el ar fi trebuit să-i ceară scuze, ci o bună parte din populație. Monica nu a fost judecată doar pentru această legătură, iar răutatea și inconștiența oamenilor a depășit orice tip de limită.

Ea a fost pusă la zid pentru faptul că "era grasă". Ca și cum, dacă ar fi fost un model de la Victoria's Secret, lumea n-ar mai fi fost atât de dură cu ea, nu? Da, atât de superficiali suntem!

Oameni respectați, iubiți și populari au promovat această idee, iar cei de mai jos sunt doar câțiva dintre ei:

Jay Leno

"Monica Lewinsky has gained back all the weight she lost last year. I believe that's the cover story in Newsweek. In fact, she told reporters she was even considering having her jaw wired shut, but then, nah—she didn't want to give up her sex life."

Craig Kilborn

"Tonight I was switching back and forth between the new Monica Lewinsky show Mr. Personality on Fox and CSI: Miami on CBS, and I swear for a split-second I caught the world's biggest chalk outline."

David Letterman

"Bush went to Wisconsin, to a Harley Davidson factory and rode a motorcycle. It's the biggest thing a President has ridden since ... I just can't bring myself to throw that joke away."

Iar astea sunt doar firimituri din mizeria publică prin care a trecut Monica la 22 de ani. Oamenii de mai sus și-au cerut scuze în prezent, dar ce sens mai are, când atunci, când ea trecea prin iad, ei sunt cei care s-au folosit de audiențele avute pentru a promova un stereotip, alături de glume de prost gust?

Monica

Ar trebui să ne pese de cazul-Monica, nu pentru că ar trebui să fim de acord cu cele întâmplate, ci pentru că ar trebui să învățăm cum hate-ul în masă poate schimba vieți și poate duce unii oameni în pragul disperării - într-un mod complet gratuit.

Ar trebui să ne gândim la întreg ansamblul unei situații înainte de a trage concluzii, iar în astfel de cazuri, poate ar fi bine să nu mai găsim un singur vinovat. De ce să avem așteptări mai mari de la o tânără de 22 de ani și nu de la președintele unei țări care atunci avea 49 de ani?

Cam asta e lumea în care ne învârtim - el a câștigat respect, iar ea o serie de apelative care o vor urmări mereu.

Rușine n-ar fi trebuit să simtă doar ea, ci toți cei care au contribuit la ruinarea ei pe toate planurile, când încă era la început de drum. Nu a fost singura vinovată pentru destinul ei, ci jumătate din populație alături de ea.

Noroc că anii au trecut, iar Monica și-a găsit un scop constructiv - acela de a lupta împotriva celor care perpetuează astfel de comportamente nocive în online, cât și în real life.

Sursa: Noizz.ro

Topic-uri

Monica Lewinsky bill clinton scandal
Arată comentariile

NOIZZ URBAN BY FANTA

Vezi și