De ce e importantă relația ta cu părinții, chiar dacă nu mai locuiești cu ei

Share
Tweet
photo-1496275068113-fff8c90750d1
photo-1496275068113-fff8c90750d1 Foto: https://unsplash.com/photos/7noZJ_4nhU8

Știm cu toți că, atunci când te muți de acasă, legăturile tale cu familia pot avea de suferit. Nu te mai așteaptă nimeni cu mâncare caldă, nu te mai ceartă că ajungi noaptea târziu și nu te mai scoate din stările tale făcând mișto de tine.

Pe mine mama încă mă tot întreabă dacă am mâncat sau dacă nu m-am pierdut pe drum în Bucureștiul haotic, semn că și pe ei îi influențează dispariția mea din cuib.

Nu sunt tipul de persoană căreia îi place în mod special să petreacă #familytime și n-am fost niciodată pe tiparul clasic de #familygoals, dar știu că relația asta are și ea beneficiile ei și contează după transformarea ta în adult.

Foto ilustrativ Foto: pixabay.com / congerdesign

Uite mai jos o serie de motive pentru care chiar ar trebui să îi suni pe ai tăi ca să vezi ce mai fac:

O modalitate de a preveni apariția bolilor psihice precum anxietatea și depresia este reprezentată de conexiunea strănsă dintre copil și părinte, aceasta având un impact major asupra emoțiilor și comportamentelor ulterioare din viața de om matur, susține Dr. Keith Crnic, profesor de psihologie la Universitatea din Arizona.

Foto ilustrativ Foto: https://unsplash.com/photos/dDrQPSbYQRk

Și activitatea ta zilnică are la bază contactul cu ai tăi. Matthew Andersson, profesor de sociologie la Colegiul Baylor din Houston a realizat un studiu pe această temă: "good parent-child bonds may be necessary to enforce eating, sleep and activity routines".

"Much research continues to view socioeconomic status and parent-child bonds as highly related or even interchangeable. But in fact they may quite independently influence a child's well-being".

Ai auzit și tu de Freud și al său Complex Oedipian, dar știai că unii oameni rămân cu el în continuare, căutându-și parteneri romantici după modelul tatălui sau al mamei?

Se presupune că această reacție este determinată de formarea personalității din copilărie și ca să scapi de el ar trebui să ai o relație clară cu membrul de sex opus din familie.

Foto ilustrativ Foto: https://unsplash.com/photos/jchfMCRsu6A

Un alt argument este că, fie că ne place sau nu, suntem o versiune a părinților noștri, preluând o serie de trăsături genetice și ar fi mai ușor să ne înțelegem reacțiile comunicând cu ei.

O sugestie care să te ajute să menții această relație, în ciuda circumstanțelor, este să vorbești cu ei ca niște prieteni, afirmă Tina Tessina, un psihoterapeut din California.

"Feeling and acting like an adult around your parents is the cornerstone of having an adult relationship with them.

If you treat them as fellow adults, they’re more likely to treat you like one. Don’t limit your conversations strictly to family memories, or gossip about family members, or your personal life".

Te-am convins? Hai dă-i un SMS lui mom sau dad ASAP.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile