De ce e posibil să ai probleme de sănătate dacă ai fost înșelat

Ana Tepșanu

Nonprincess
Share
19
Tweet
Foto ilustrativ

Nu e absolut nimic plăcut în a fi înșelat. Pe lângă faptul că-ți distruge încrederea în tine, dar și în oamenii din jur, te poate lăsa marcat, nefericit și trădat. Important e să-ți aduci aminte că viața nu se oprește la o iubire nereușită, chiar dacă așa pare pentru moment.

Un studiu publicat în Journal of Social and Personal Relationships spune că e obișnuit ca oamenii, după ce au fost înșelați, să aibă comportamente riscante și să abuzeze de droguri sau alcool. Asta se întâmplă mai des și dacă te învinovățești pentru faptul că partenerul te-a înșelat.

Problema cu înșelatul ăsta este că îți afectează atât sănătatea psihică, cât și pe cea fizică, așa că trebuie să te protejezi și să ai grijă de tine.

"Infidelitatea este unul dintre cele mai stresante și distrugătoare evenimente dintr-un cuplu. Persoana înșelată poate trece printr-un stres emoțional, dar și psihologic, foarte puternic. Am dorit să observăm dacă aceste sentimente duc la comportamente negative și riscante, cum ar fi sexul neprotejat, abuzul de droguri, alcool, mâncare sau chiar lipsa completă a hranei", a spus Rosie Shrout, autoarea studiului.

Foto ilustrativ

În timpul studiului, au fost aleși 232 de participanți, studenți la facultatea din Reno, Nevada; toți au fost înșelați în ultimele 3 luni, iar toți au spus că au avut o relație care a durat aproximativ 2 ani.

Participanții au fost rugați să spună pe cine sau pe ce dau vina pentru înșelat (pe ei, partener sau o anumită situație), dar și să noteze care este starea lor psihică actuală (dacă sunt mai depresivi sau anxioși). În cele din urmă, au fost întrebați dacă li s-a schimbat cumva comportamentul după cele întâmplate.

Rezultatele au arătat că cei înșelați tind să dea vina pe partener și nu pe ei, dar și faptul că cei afectați au devenit mai depresivi, stresați și anxioși. Mai mult, au făcut abuz de unele lucruri:

  • 45% - mâncau mai puțin sau chiar deloc
  • 44% - s-au apucat de alcool
  • 29% - au început să facă prea mult sport
  • 27% - au făcut sex cât erau drogați sau băuți
  • 19% - s-au apucat de marijuana

Studiul spune că toate aceste lucruri sunt modalități prin care cei afectați încearcă să facă față emoțiilor negative și să le crească pe cele pozitive.

Foto ilustrativ

Un al rezultat surprinzător al cercetării este legat de faptul că femeile au simțit mult mai rapid efectele înșelatului decât bărbații.

"Credem că asta are legătură cu faptul că femeile acordă o importanță majoră relațiilor ca o sursă de identitate. De asta, atunci când ele sunt cele înșelate, șansele să se arunce în comportamente nesănătoase sunt mai mari, deoarece percepția lor despre ele a fost distrusă", spune Shrout.

Așadar, dacă treci printr-un astfel de eveniment, încearcă să-ți aduce aminte de faptul că sănătatea ta este mai importantă decât cele petrecute și că vei reuși să ieși cu bine din tot acest amalgam de sentimente, trebuie doar să ai puțină răbdare.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile