De ce nu-ți crește barba, deși ai 20 și ceva de ani

Share
25
Tweet
De ce nu-ți crește barba Foto: pxhere.com

În afara cazului în care ești fată, bineînțeles.

E o întrebare pe care mi-o pun și eu de vreo 10 ani încoace, de când am intrat în liceu și am observat că mai toți colegii mei băieți aveau păr facial. În schimb, fața mea era încă netedă ca un fund de bebeluș. Cu timpul au început să-mi crească și mie petice de păr pe ici, pe colo, dar nici până-n ziua de azi nu s-au unit într-un model uniform. Pentru că ai intrat să citești articolul ăsta, presupun că ești în aceeași situație, deci hai să ne lămurim amândoi cum stau lucrurile.

Ai crede că totul se rezumă la testosteron, hormonul masculin responsabil pentru dezvoltarea sexuală în timpul pubertății. Lucrurile nu stau tocmai așa. Testosteronul e vital pentru producerea de spermatozoizi și dezvoltarea organelor genitale, dar are o contribuție INDIRECTĂ în formarea caracterelor sexuale secundare, precum pilozitatea.

Apariția părului facial depinde de felul în care corpul tău reacționează la testosteron. Cam 10% din testosteronul produs zilnic e convertit într-un androgen numit Dihidrotestosteron (DHT), un fel de super-testosteron. El controlează creșterea părului facial, dar și chelitul.

Foto: Caleb Lucas, via Unsplash

DHT acționează în momentul în care se atașază de receptorii androgenici ai pielii. Cu cât ai mai mulți receptori de-ăștia pe față, cu atât mai mult DHT se va „depune” pe ei și cu atât mai mult păr îți va crește.

Partea nasoală e că organismul simte nevoia de echilibru, așa că bărboșii chelesc mai repede, în vreme ce indivizii cu păr facial rar/aproape inexistent se vor bucura de podoapa capilară mult și bine. O ipoteză destul de bizară e că organismul face astfel de compromisuri ca să păstreze la un nivel optim temperatura creierului, să nu ți se încingă capul prea mult de la toată blana care-l acoperă.

Foto: Nico dit l'Ours, via Unsplash

Unii savanți sunt de părere că barba apare ca să compenseze pentru pierderea treptată a părului din cap, ceea ce altfel ar conduce la scăderea temperaturii creierului. Există și posibilitatea ca tocmai barba să declanșeze chelitul, din același motiv: menținerea în parametri normali a temperaturii la nivelul capului.

Nu prea ai ce să faci ca să accelerezi creșterea părului facial, oricât de mult ți-ai dori. Numărul de receptori anrogenici, despre care am vorbit mai devreme, e stabilit ereditar. Dacă lui taică-tu încă îi crește barba rar, probabil că aceeași soartă te așteaptă și pe tine. Privește partea plină a paharului: măcar nu o să chelești prea curând!

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile