Creative Fest 2018- pomana electorală a Gabrielei Firea pentru bucureșteanul mai „cool”

Gruia Dragomir

Story Finder
Share
27
Tweet
Credit foto: Alexandru Constandachi‎

Ne plângem cu toții că nu se întâmplă lucruri bune în București, că banii sunt cheltuiți aiurea pe evenimente și pe statui, când transportul în comun e la pământ, sistemul medical e cel mai înapoiat din Europa, traficul ne scurtează viețile etc. etc.

Însă, când e anunțat un eveniment dedicat „culturii urbane”, pe bani publici și cu intrare liberă, dăm cu toții going, cu miile (în momentul de față sunt în jur de 3500 de oameni care și-au anunțat prezența pe evenimentul de pe Facebook).

Ei bine, e și ăsta un motiv pentru care lucrurile merg cum merg în țara asta. Când banii publici sunt sifonați pe chestii care sunt pe gustul nostru, e ok, găsim explicații de genul „un astfel de eveniment sprijină cultura urbană” sau „e bun pentru turism”.

Cum mai poți să te revolți că Firea dă bani publici la Catedrala Mântuirii Neamului, când tu gândești că un „festival urban” pe bani publici are sens. E same shit!

Aceleași argumente sunt folosite și de oamenii credincioși, care văd în Catedrala Mântuirii neamului „sprijinirea culturii ortodoxe” (cultura de care ei sunt mai apropiați) și chiar a turismului (susținând, deloc absurd, că viitoarea Catedrală va deveni un obiectiv turistic, care va aduce un flux mare și constant de turiști în București).

Știi ce ar fi bun pentru turism și pentru cultura urbană? Transport în comun bine pus la punct, modern, curat, eficient. De asemenea, un oraș curat, cu aer respirabil ar fi mult mai atractiv pentru turiști, dar și pentru bucureștenii pasionați de cultură urbană.

Sau chiar evenimente culturale organizate de primărie, dar cu bilet sau sponsorizări, pentru ca banii publici să se întoarcă înapoi la buget, pentru a putea fi folosiți pentru chestii vitale: spitale moderne, în care să te vindeci, nu să mori.

Și ipocrizia asta nu e doar de partea publicului care va fi acolo, în fața scenei, pentru a vedea cum cântă Guano Apes pe banii care ar fi putut fi folosiți pentru modernizarea unei școli dintr-un cartier periferic din Bucale. Ipocrizia e și de partea trupelor românești care cântă pe scena Creative Fest 2018.

Să luăm exemplul CTC. DOC și Deliric au cel puțin o piesă cu mesaj îndreptat împotriva politicienilor corupți. Se numește „Genți de bani” și vorbește tocmai despre cum politicienii se înfruptă și irosesc din banul public, în timp ce tu mori sărac.

„Îi zice stat, ei cei ce stau degeaba

Însetat, n-am bani de bere, ei beau cu halba,

Din banii mei, banii tăi, banii noştri

Deci, practic, le facem cinste, cine-s proştii?”

Cine-s proștii? Tot noi. Doar că acum, de la masa politicienilor corupți și incompetenți mai cad câteva firimituri și pentru trupele astea, care cântă acum la festivaluri „din banii mei, banii tăi, banii noștri”.

Și înainte să zici că exagerez, aruncă un ochi și pe clipul de mai jos, ca să vezi exact cu ce se mândrește Gabriela Firea, ce a făcut concret cu banii publici și de ce are nevoie de „circ și pâine” ca lumea să mai uite de cât de prost este administrat Bucureștiul.

Nu Catedrala Mântuirii Neamului sau festivalurile urbane sunt chestii care ard, ci școlile și spitlele, la propriu. Banii bucureștenilor n-ar trebui să fie risipiți pe astfel de manifestări, ci pe proiecte coerente și eficiente, care să facă viața în acest oraș mai suportabilă. Abia apoi putem să vorbim mai relaxat și despre festivaluri de cultură urbană, care aduc un plus vieții din acest oraș.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile