De ce scuipă fotbaliștii atât de mult pe teren? Există o explicație științifică

Gruia Dragomir

Story Finder
Share
Tweet
Sursă foto: Connecticut Post

Dacă te-ai uitat la meciurile de la acest Campionat Mondial de Fotbal ai văzut cu siguranță că se scuipă foarte mult.

Mai ales după prima repriză, la fiecare mică pauză, jucătorii își iau o sticlă de băutură sportivă cu electroliți și carbohidrați și încep să-și clătească gura și să scuipe viguros.

Cristiano Ronaldo face asta, Harry Kane și toată echipa Angliei, dar și mulți alți jucători de la tot felul de echipe. De ce? Ei bine, misterul a fost elucidat, iar acum există o explicație științifică cât se poate de interesantă.

Ceea ce fac acești fotbaliști se numește „clătirea gurii cu carbohidrați” și se pare că este un exercițiu care îți mărește performanța fizică. Iată cum funcționează: receptorii din gură trimit semnale creierului, sugerând că urmează ca organismul să primească o doză nouă de energie, așa că mușchii pot să tragă ceva mai tare, pentru că vor fi recompensați și starea de oboseală va dispărea odată ce carbohidrații vor ajunge acolo unde trebuie. Dar ei nu ajung niciodată în stomac, pentru că sunt scuipați imediat. Dacă ei ar ajunge totuși acolo ar avea același efect asupra musculaturii și stării de oboseală, dar s-ar instala și starea de balonare și, posibil, și crampele. De acea nu sunt băuți, ci scuipați după ce sunt plimbați timp de 10 secunde prin gură.

Deci, ceea ce fac fotbaliști atunci când tot scuipă pe teren este să-și păcălească creierul, pentru a obține un boost de energie, fără efecte secundare.

Este și părerea lui Asker Jeukendrup, un specialist în psihologia sportului și nutirție. El a descoperit în 2004 că acest procedeu îi făcea pe cicliști să scoată timpi mai buni pe distanțe de 40 de km.

Să fii atent cât de mult o să se scuipe în finala CM 2018, pentru că acum știi despre ce e vorba.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile