De ce Zara, H&M și alte brand-uri mari renunță la hainele din mohair

Ana Tepșanu

Nonprincess
Share
64
Tweet
H&M

Mohairul a avut vremurile lui bune, dar lucrurile se schimbă și iată cum unele dintre cele mai mari companii de haine la nivel mondial renunță la piesele vestimentare care conțin această lână moale.

Mișcarea anti-mohair a fost inițiată de PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) - organizația a documentat abuzul animalelor din fermele din Africa de Sud, iar apoi au făcut public un filmuleț cu imagini grafice în care arată cum sunt chinuite animalele în timp ce sunt tunse pentru lâna lor.

În urma acestui video, foarte multe companii influente au luat o poziție clară:

Mohair
  • Gap Inc., companie care deține și Banana Republic și Old Navy, va interzice mohairul începând cu primăvara lui 2019Arcadia Group, companie care deține și Topshop, a declarat că va înceta producerea hainelor pe bază de mohairH&M; Group a declarat că va înceta să folosească mohairul până în 2020Inditex, părintele Zara, Pull and Bear, Bershka și altele, a luat aceeași decizie

Investigația PETA a fost făcută în 12 ferme din Africa de Sud, la început de 2018.

Deși locurile unde ONG-ul a fost prezent nu sunt reprezentative pentru toată industria de producere a mohairului, trebuie luat în considerare faptul că Africa de Sud este cel mai mare producător de mohair la nivel mondial.

Spre exemplu, în 2015, guvernul țării a declarat că produce jumătatea din cantitatea de mohair prezentă la nivel global.

Nu se știe dacă brand-urile care au renunțat la producerea hainelor din mohair se aprovizionau din fermele investigate de PETA, deoarece lanțurile de aprovizionare sunt greu de monitorizat. Acesta este și motivul pe care care companiile au renunțat la această lână.

PETA cere ajutorul guvernului african pentru a întări legile cu privire la protecția animalelor și a amenda fermele care violează prevederile legale.

Zara

În toată combinația asta, mi se pare că la bază stă o mare ironie - la o primă vedere, este de apreciat că marile companii producătoare de haine la nivel mondial iau atitudine și fac ceva corect, însă, hai să nu uităm de fabricile unde ei își produc hainele.

Unul dintre cele mai controversate subiecte recente a avut în prim plan compania Zara și mesajele de ajutor pe care muncitorii din fabricile brandului le-au ascuns în haine.

Pentru a trăi cât de cât într-o lume echilibrată sau măcar a încerca să facem asta, trebuie să nu fim ipocriți - nu putem să discutăm despre oi maltratate, fără să dezbatem despre miile de oameni, printre care și copii, care sunt exploatați și care muncesc pe bandă rulantă pentru a produce hainele pe care noi le purtăm cu drag.

Mișcarea brandurilor de a susține PETA este una pozitivă, însă n-ar trebuie să fure ochii consumatorilor și n-ar strica mai multe investigații nici în fabricile brandurilor, astfel încât ADEVĂRUL complet să iasă la iveală.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile