Deochiul: mit sau adevăr?

Share
23
Tweet
Deochiul mit sau adevar (foto: pixabay.com)

Deochiul este o superstiție clădită în jurul ideii de a putea îmbolnăvi pe cineva privindu-l îndelung și intens. Se crede că magia funcționează în cazul privirilor invidioase sau, din contră, exagerat de admirative. Oare e vreun sâmbure de adevăr pe-aici?

Fenomenul e recunoscut în multe culturi din jurul lumii, dar interpretările și metodele de combatere diferă. Cel mai popular „antidot” este „nazar boncuk”, o amuletă pe care o găsești în orice magazin de suveniruri. Întâlnită la tot pasul prin Grecia, Turcia, Iran, Irak, Maroc, Spania sau Mexic, se crede că acest talisman te protejează pe tine și pe cei dragi de forța malefică a deochiului.

Nazar Boncuk (foto: pixabay.com)

Deochiul la creștini

Creștinii se feresc de astfel de obiecte, considerând că deochiul nu poate fi spulberat decât prin credința în Dumnezeu. În fine, nu toți cred că asta-i suficient, dar ei știu că Biblia condamnă purtarea și utilizarea obiectelor cu proprietăți magice, așa că preferă să nu-și înfurie Lordul.

Chiar și așa, descântecele circulă din moși-strămoși pe la noi. Unii sunt dispuși să testeze orice leac mistic la nevoie, în vreme ce alții consideră blasfemie orice alt tratament în afară de rugăciunea „Tatăl nostru”. Comentariile următoare de pe un site ortodox sunt culese pe sărite:

Păreri despre deochi

După cum spune a treia persoană cu numele blurat, Biserica recunoaște deochiul. O groază de pasaje din Biblie fac referire la puterea magică a ochilor, cum ar fi:

„Ochiul este lumina trupului tău. Dacă ochiul tău este sănătos, tot trupul este plin de lumină; dar dacă ochiul tău este rău, și trupul tău este plin de întuneric.” (Luca 11:34)

„Căci dinăuntru, din inima oamenilor ies gânduri rele, fapte de adulter, desfînări, ucideri, furturi, lăcomii, răutăți, înșelăciuni, fapte de rușine, ochi rău, hulă, orgoliu, nebunie. Toate aceste lucruri rele ies dinăuntru și întinează pe om.” (Marcu 7:21-23)

„Nu mînca pîinea celui ce are ochiul rău și nu pofti mîncărurile lui alese, căci așa cum a gîndit în sufletul lui, așa este el. ”Mănîncă și bea”, îți zice el; dar inima lui nu este cu tine.” (Proverbele 23:6)

În fine, sunt multe alte exemple prin Biblie, dar nu dovedesc absolut nimic. Creștinilor li se spune că ochiul e oglinda sufletului, capabil să reflecte trăirile interioare, și sunt sfătuiți să se ferească de „ochi răi”.

Simptome

Printre simptomele invocate de cei „deocheați” se numără amețeală, grețuri, scăderea tensiunii, migrene, moleșeală, febră sau incoerență. Se spune că aceste efecte se manifestă brusc, inexplicabil și că nu pot fi combătute prin medicină convențională. De asemenea, deochiul ar avea loc atât din rea-voință, cât și accidental.

Alte păreri

Puterea sugestiei

Irving Kirsch, lector la Facultatea de Medicină Harvard și director al Programului de Studii Placebo şi în Întâlniri Terapeutice, susține că așteptările au puterea de a influența cogniția și comportamentul. Când ne așteptăm la un anumit rezultat, activăm automat un sistem de cunoștințe și acțiuni prin care ajungem la finalitatea respectivă, după care punem rezultatul pe seama unei cauze false.

Spre exemplu, dacă porți drept pandantiv un picior de iepure la examen și ai convingerea că îți va aduce noroc, asta îți diminuează anxietatea și îți sporește încrederea în forțele proprii. Drept urmare, obții un rezultat bun la examen și consideri că ai reușit performanța asta mulțumită piciorului de iepure. Indirect, chiar te-a ajutat, dar meritul rămâne al tău.

Fox Mulder în „The X-Files” (foto: tenor.co)

Fenomenul ăsta se numește puterea sugestiei și ar putea explica deochiul. Dacă tu crezi în deochi și ți se pare la un moment dat că cineva te privește insistent cu răutate, e foarte posibil să declanșezi involuntar simptomele despre care știi că sunt asociate cu deochiul. În plus, dacă tu ai convingerea că un descântec, o rugăciune sau alt tratament spiritual te va vindeca și ai încredere în persoana care te îngrijește, e probabil ca metoda să funcționeze și simptomele să înceteze.

Emisiunea oculară

foto: giphy.com

Psihiatrul Colin A. Ross are o altă ipoteză, anume că superstiția poate fi pusă pe seama emisiunii undelor cerebrale prin intermediul ochilor. Acesta a demonstrat că emisiunea oculară poate fi detectată pe o rază scurtă de acțiune într-un mediu izolat electromagnetic. Măsurătorile lui Ross arată că ochii emit un semnal electromagnetic care, în anumite intervale de frecvență, are o amplitudine mai mare decât câmpul electromagnetic emis prin cutia craniană la nivelul frunții. Autorul acestui studiu susține că senzația de a fi privit cu insistență își are rădăcinile într-un semnal electrofiziologic real.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile