Dovada că românii dau share și „AMIN” la absolut orice

Share
134
Tweet
Foto: facebook.com

„Dacă așa scrie pe Facebook, trebuie să fie adevărat”. Din păcate, asta e deviza multor români care fac și cred absolut tot ce li se spune, fără să-și pună vreodată întrebări.

Un exemplu extrem de sugestiv mi se pare postarea asta din august 2017: selfie-ul unui soldat latino, însoțit de o descriere care n-are absolut nicio treabă cu realitatea sau măcar cu poza.

Dacă ți-e lene să citești toată postarea, uite rezumatul: un soldat creștin era batjocorit pentru credința lui și a fost pus de camarazi să parcheze o mașină cu ajutorul lui Dumnezeu, el neștiind să conducă. Soldatul parchează perfect și află ulterior că mașina nici măcar nu avea motor, iar toată lumea a înțeles atunci că DUMNEZEU EXISTĂ ȘI E MARE.

E ca un banc sec, dacă stai să te gândești. Are toate ingredientele necesare, inclusiv punchline-ul („ACEASTĂ MAȘINĂ NU AVEA MOTOR”). E oarecum amuzant, dar situația devine de-a dreptul tragică atunci când îți dai seama că multă, multă lume ia povestea de bună. Deși întâmplarea e la fel de plauzibilă ca „Vrăjitorul din Oz”, mii de români sunt în stare să jure că s-a întâmplat pe bune. N-au nevoie de dovezi - credința oarbă e suficientă.

Postarea a strâns peste 7.200 share-uri, 14.000 de reacții și 15.000 de comentarii. Marea lor majoritate sunt „Amin”-uri peste „Amin”-uri, iar restul sunt laude incoerente și pline de greșeli gramaticale la adresa Domnului.

E incredibil că, în anii 2010, românii tot nu-și pun întrebări de genul „Băi, o fi adevărat ce citesc?”, „E credibilă sursa?” sau „E plauzibil ca o mașină să meargă fără motor, doar prin putere divină?”.

Un simplu „image search” pe Google ne dezvăluie că băiatul din poză se numește Manny José Rojas Carela și e soldat în armata Republicii Dominicane. Manny e trist nu pentru că superiorii și camarazii i-ar fi luat la mișto religia, ci pentru că a fost închis timp de 25 de zile pentru nesupunere. Mai exact, ar fi refuzat să se deplaseze în provincia Dajabón, din cauză că nu-și mai văzuse familia de o lună. Colonelului Santana Morillo nu i-a picat bine refuzul și le-ar fi ordonat soldaților să-l rupă în bătaie pe Carela.

Nici pentru întâmplarea asta nu poți băga mâna-n foc că e 100% adevărată, dar oricum e infinit mai plauzibilă decât mașina magică propulsată prin credință.

OK, poate că majoritatea celor care au comentat cu „Amin” au 40-50 de ani și nu știu să caute pe Google după imagini. E de înțeles, să nu fim răi pe degeaba. În schimb, nu există scuză pentru spiritul de turmă care face mii de români să comenteze cu „Amin” doar pentru că așa le zice un individ oarecare pe Facebook. Sau pentru credința oarbă în orice anecdotă aruncată pe rețelele sociale.

Bine subliniază cineva prin comentarii: „Dații tare cu amin, Dumnezeu e in sufletul fiecăruia nu pe Facebook unde ăștia cersesc like-uri cu asa ceva”.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile