Drumul prin Iadul Alb al lui Tibi Ușeriu, singurul român rămas în ultramaratonul Arctic Ultra 6633

Ana Tepșanu

Nonprincess
Share
1.5K
Tweet
Foto - Mircea Gherase

Tibi Ușeriu este singurul român rămas în ultramaratonul Arctic Ultra 6633, unul dintre cele mai dificile și extreme ultramaratoane din lume.

Tibi este aici pentru a treia oară și așa cum a făcut deja de două ori, el se va pierde în Iadul Alb și-și va înfrunta proprii demoni până la epuizare psihică și fizică.

Prima lui experiență la Artic poate fi citită în cartea lui Tibi, "27 de pași", alături de memoriile sale despre viața de film pe care a dus-o în tinerețe.

Foto - Mircea Gherase, 2018

Tibi povestește cum doar gândul că l-ar putea ajunge cineva din spate îl face să-și adune toate puterile pentru a merge mai departe și despre cum ajunge să se împace cu halucinațiile pe care le are din cauza condițiilor inumane.

Tot aici, el notează despre lupta pe care o dă creierul cu trupul și cum de la un punct încolo nimic nu mai contează, deoarece GERUL pune stăpânire pe tot.

Arctic Ultra 6633 - 2018

Ediția din acest an este una aniversară, ultramaratonul împlinește 10 ani, așa că organizatorii l-au dorit pe Tibi prezent.

Foto - Mircea Gherase, 2018

"Traseul a fost lungit la 617km, iar distanţa parcursă pe Ice Road (un fluviu îngheţat) a crescut la 280km, astfel încât cursa a devenit şi mai brutală.

Au 215 ore la dispoziţie pentru a ajunge la final, adică 9 zile, nonstop, zi şi noapte", notează cei de la Tășuleasa Social, organizația (care luptă pentru o lume mai bună ) unde lucrează Tibi, lansată de fratele său, Alin Uhlmann Ușeriu.

La ediția din acest an s-au înscris 23 de oameni, dintre care, alături de Tibi, încă 3 români: Florentina Iofcea, Levente Polgar și Avram Iancu.

Florentina Iofcea, Levente Polgar, Avram Iancu, Tibi Uşeriu

Din cauza drumului extrem de dificil, ei au abandonat, așa că în marea de alb și de frig a rămas doar Tibi.

Ziua 1 - Ziua 4

Tășuleasa Social documentează traseul lui Tibi pe zile, așa cum poți vedea pe pagina lor oficială de FB. Alături de el este și cameramanul Mircea Gherase, care l-a documentat foto pe Ușeriu.

Pe măsură ce înaintează, cursa devine din ce în ce mai grea și insuportabilă, iar corpul lui Tibi se degradează pe zi ce trece, însă el își păstrează entuziasmul.

Ziua 4 a fost una extrem de dificilă. Într-o conversație telefonică, Tibi a povestit despre cum a nins foarte tare, iar efortul de a trage sania este copleșitor. El a spus că înaintarea i se pare atât de cruntă, încât întrebarea rămâne dacă va termina cineva cursa.

"Corpul lui se dezintegrează treptat. Picioarele s-au umflat foarte tare, nu le-a mai văzut niciodată atât de umflate. Faţa este de nerecunoscut. De degetul care a degerat a şi uitat, nici nu a mai pomenit de el. Dar nu putem să nu observăm ca simţul umorului a rămas, iar acessta e un semn ca încă funcţionează perfect.

A ajuns la kilometrul 370, şi mai are încă 90km până la Inuvik. A promis că va face tot ce poate ca să ajungă la final, şi aşa va face. Aşa e el. Până la capăt, indiferent cât de departe este acel capăt", notează Tășuleasa Social.

Principalul "inamic" al lui Tibi este un irlandez în fața căruia are un avans de 7 ore. În clipa de față, au mai rămas 10 oameni în cursă, iar cei mai mulți dintre participanți vor abandona pe Ice Road.

Tot ce putem face este să fim alături de el și să-l susținem de la distanță.

În mod normal te-ai întreba de ce cineva ar face așa ceva și s-ar spune unui astfel de chin, dar, așa cum prezintă Tibi în cartea lui, Arctic Ultra 6633 este metoda lui de a-și înfrunta trecutul și demonii, de a deveni mai puternic, de a se purifica. Un astfel de efort este fantastic și putem doar spera ca Tibi să termine și această cursă cu brio.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile