E august, deci pregătește-te de Perseide! Când e momentul să te bucuri de stelele căzătoare

Ana Tepșanu

Nonprincess
Share
163
Tweet
Foto ilustrativ

Luna august vine cu un fenomen astronomic tare drag nouă - Perseidele. Ele își poartă numele după constelația din care vin și sunt extrem de populare, deoarece coincid cu perioada în care oamenii sunt în concedii, se bucură de nopțile calde și petrec mai mult timp sub cerul înstelat.

Observatorul astronomic "Amiral Vasile Urseanu" ne explică ce înseamnă fenomenul de stea căzătoare: "Dâra luminoasă de pe cer este lasată de o particulă sub 1 mm diametru care aprinde aerul când intră în atmosfera Pământului.

Foto ilustrativ

Pentru o fracțiune de secundă vedem acest fenomen, denumit de astronomi meteor. Particula de praf cosmic care arde în atmosferă se numește meteoroid, iar pietroiul care uneori cade pe Pământ se numește meteorit. Toate aceste particule de praf vin de la cometa 109P/Swift-Tuttle, care, când trece pe lângă Soare, sublimează şi praful cosmic prins în nucleul îngheţat este eliberat în spaţiu".

Foto ilustrativ

Perseidele sunt active în perioada 17 iulie - 24 august, însă maximul curentului va veni cândva în noaptea de 12 spre 13 august, începând cu ora 22 TLR.

"Vom putea observa panta ascendentă și pe cea descendentă a maximului, în nopțile de 11/12 și 13/14 august. Puteți observa perseide și cu o noapte înainte și cu una după maxim, numărul de stele căzătoare vizibile fiind un pic mai mic", spun cei de la Observator.

Cel mai bine ar fi să privești cerul începând cu ora 12 dimineața și până în zori de zi.

Foto ilustrativ

Așa cum menționează și site-ul Observatorului: "Din fericire, anul acesta Luna va fi în a doua zi după faza de Lună Noua. Asta înseamnă că în seara de 12 august, Luna se va afla aproape de Soare și va apune la scurt timp după acesta. Lumina Lunii nu ne va deranja pe parcusul nopții și vom putea observa mai mulți meteori".

Foto ilustrativ

Bine de știut

Așa cum probabil te-ai aștepta, Perseidele se văd cel mai bine în zone ferite de lumină. Ia-ți păturica și pleacă din agitația orașului pentru a te bucura de ele - cu ocazia asta vei avea parte și de un picnic nocturn.

Și nu confunda acest fenoment cu o ploaie de stele, deoarece "în timpul unei ploi de stele se pot observa câteva mii de meteori pe oră, acestea fiind foarte rare". În cazul Perseidelor, vei vedea maxim 100 de meteori pe oră.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile