Jurnalul de călătorie a lui Einstein ne arată că geniul era xenofob

Gruia Dragomir

Story Finder
Share
Tweet
Albert Einstein

Jurnalele de călătorie ale geniului fizicii ne arată că nici el nu era perfect. El s-a umplut de gânduri și impresii xenofobe după călătoria prin Asia.

Aceste jurnale au fost scoase la lumină abia acum, ele fiind publicate fără a exclude gândurile cu care Einstein s-a întors din turneul pe continentul asiatic, din anii 1920.

Scrise între anii 1922 și 1923, jurnalele de călătorie ne arată că cel care spunea despre rasism că este o „boală a aomului alb” că și el suferea de această boală. Einstein scrie despre chinezii că erau „oameni industriali, murdari, obtuzi”. De asemenea, el mai observă cum „chinezii nu se așează pe banci în timp ce mănâncă, ci se pun pe vine, ca europenii când se eliberează în păduri. Toate acestea se întâmplă liniștit și cu demnitate. Chiar și copiii par lipsiți de suflet și arată obtuz.”

După ce mai scrie și despre „abundența de copii” și despre „fertilitatea” chinezilor, el continuă astfel: „Ar fi păcat acești chinezi să ia locul tuturor celorlalte rase. Pentru cei care-mi sunt asemeni, acest simplu gând este extrem de groaznic.”

Ze'ev Rosenkranz, redactorul senior și director adjunct al Proiectului Einstein Papers de la Institutul de Tehnologie din California, a declarat că cele scrise de Einstein sunt extrem de neplăcute, mai ales când vine vorba despre chinezi, dar îi găsește scuza că Einstein nu a scris niciodată jurnalele de călătorie cu scopul ca ele să fie publicate.

The Travel Diaries, de Albert Einstein, tocmai au fost publicate pentru prima dată în volum independent de Princeton University Press, iar ele includ facsimile din jurnal.

La toate acestea se adaugă și o mare doză de misoginism. De exemplu, Einstein mai scrie următoarele:

„Am observat o foarte mică diferență fizică între bărbați și femei. Nu înțeleg ce fel de atracție simt femeile chineze pentru bărbații chinezi astfel încât să devină incapabile în a se apăra de această minunată binecuvântare care sunt copiii”.

Rosenkranz recnoaște chiar în introducerea pe care o face jurnalelor de călătorie că Einstein avea derapaje rasiste față de chinezi, chiar dacă în public condamna rasismul.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile