Festivalul TIFF se inspiră din Puya - „Trăim într-o lume cu prea multă corectitudine politică”

Gruia Dragomir

Story Finder
Share
Tweet
Puya și TIFF
Puya și TIFF

Organizatorii festivalului TIFF sunt de părere că trăim într-o lume „marcată de extremele la care a ajuns corectitudinea politică”. Pur și simplu e prea multă corectitudine politică la Cluj, în România și în lumea întreagă. Atât de multă că nu se mai poate exprima lumea liber.

Așa că secțiunea tematică a celei de-a 17-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (25 mai – 3 iunie) se numește A fi sau a nu fi politic corect?

Iată ce spune Mihai Chirilov, directorul artistic al TIFF: „Unii le vor găsi controversate și ofensatoare, în vreme ce alții vor respira ușurați că astfel de filme curajoase încă se mai fac într-o perioadă marcată de extremele la care a ajuns corectitudinea politică. Aceasta a fost și ideea din spatele acestei secțiuni, cu atât mai necesară în contextul actual în care libertatea de expresie tinde să fie amenințată de considerente politic-cosmetizante care nu au nici o legătură cu valoarea artistică.

Am răsuflat ușurați, la fel și Noua Dreaptă, care ne tot spune de ani de zile că prea multă corectitudine politică sufocă libertatea de exprimare:

Ce-i drept, Chirilov nu e Puya, dar pare că gândește ca el. Probabil directorul artistic nu i-a prizat muzica recentă a băiețașului de cartier, dar, cine știe, poate dacă dă play la cele mai recente producții îi va veni geniala idee să bage și un concert Puya la TIFF. De ce nu?

Uite, TIFF, unde se ajunge cu prea multă mișcare feministă:

Ce dacă multpremiatul regizor sud-corean Kim Ki-Duk este acuzat de 3 actrițe că le-ar fi violat și molestat? Ce dacă în Coreea de Sud i s-a retras dreptul de a profesa, din cauza acestui scandal? TIFF-ul se mândrește că aduce cel mai recent film al său, doar a fost și la Berlin și oricum e prea multă corectitudine politică în lumea asta. Prea mult #meetoo, prea mult feminism... Totuși, poate din respect pentru actrițele din lumea întreagă, care au trecut prin astfel de traume, un festival ca TIFF ar fi trebuit să excludă flimul unui presupus violator. Nu din prea multă corectitudine politică, ci din respect și bun simț.

Să ne înțelegem, e ok să ai o secțiune cu filme care au subiecte șocante & teme incomode, care te împing la dezbatere, nu despre asta e vorba, ci despre faptul că un festival ca TIFF a ajuns să ne comunice că trăim într-o lume cu prea multă corectitudine politică. Și asta în țara în care există Coaliția pentru Familie, în care în fiecare clipă sunt abuzate femei, în care minoritățiile sunt discriminate la tot pasul, în care părinții își cresc copiii amenințându-i că „îi fură țiganii, dacă nu sunt cuminți”, în care creștinopații intră în cinematografe ca să oprească proiecția unui film cu temă LGBT etc. etc. etc.

Așadar, dragă TIFF, ia vezi, poate-l iei pe Puya să îți cânte la deschiderea secțiuneii tematice, că la Opera din Cluj, din prea multă corectitudine politică, Refi Erghiun (un muezin român, originar din Dobrogea) nu a fost lăsat să cânte niște unii supărați pe diversitate și corectitudine politică.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile