Gabriela Firea nu se lasă, acum vrea să schimbe numele Parcului Herăstrău

Gruia Dragomir

Story Finder
Share
Tweet
Sursă foto: facebook.com/gabifirea

Primarul general, Gabriela Firea, a făcut o fixație: vrea neapărat să schimbe numele unor locuri emblematice ale Bucureștiului. La puțin timp după aflarea veștii că Regele Mihai I a murit, Firea a anunțat că vrea să schimbe numele Pieței Victoriei în onoarea ultimului rege al României.

A renunțat după ce a fost criticată pentru această inițiativă, mai ales că la doar 800 de metri de Piața Victoriei există deja o piațetă ce poartă numele Regelui Mihai.

Acum există un proiect de hotărâre ce ar putea fi introdus pe ordinea de zi suplimentară a ședinței de Consiliu General de marți (19 decembrie) pentru schimbarea numelui Parcului Herăstrău în Parcul Regele Mihai I.

Ar fi o prostie enormă, pentru că Parcul Herăstrău este un loc ce ar trebui să-și păstreze numele, fiind un simbol al Bucureștiului, mai ales că de-a lungul timpului numele parcului a tot fost schimbat. E cazul să-l lăsăm așa.

„La intrarea în Muzeul Satului din București, o placă memorială amintește de marile lucrări hidrotehnice care s-au făcut, sub domnia Majestății Sale Regelui Carol al II-lea al României, pentru crearea Parcului Herăstrău și a întregii zone verzi din nordul Capitalei, în anii 1932-1937, sub conducerea inginerului Nicolae Caranfil. În 1951, parcul a fost extins, transformat și reinaugurat în forma sa actuală. Denumiri anterioare: Parcul Național, Parcul Carol al II-lea și I. V. Stalin. Mihai I (n. 1921, Sinaia - d. 2017, Aubonne, Elveția) a fost Regele României între 20 iulie 1927 și 8 iunie 1930, precum și între 6 septembrie 1940 și 30 decembrie 1947.

A fost unul dintre puținii foști șefi de stat din perioada celui de-al Doilea Război Mondial care au trăit și în secolul XXI. Fiu al principelui moștenitor Carol, Mihai a moștenit de la naștere titlurile de principe al României și principe de Hohenzollern-Sigmaringen (la care a renunțat mai târziu). În ianuarie 1948 a plecat în exil, unde a încercat să pledeze cauza țării sale, însă s-a izbit de un zid al obtuzității. (...) După 13 decembrie 2017, trupul neînsuflețit al Majestății Sale Regele Mihai I s-a întors pentru totdeauna în România, fiind înmormântat la Curtea de Argeș. (...) Având în vedere cele prezentate, pentru a arăta respectul ți a cinsti memoria Regelui Mihai I al României, se propune spre dezbaterea și aprobarea Consiliului General al Municipiului București proiectul de hotărâre privind schimbarea denumirii Parcul HERĂSTRĂU în Parcul REGELE MIHAI l, delimitat de B-dul Prezan Constantin, B-dul Aviatorilor, Șos. Nordului, Str. Elena Văcărescu, Șos. București-Ploiești, Șos. Kiseleff", se arata în expunerea de motive a proiectului inițiat de Gabriela Firea.

Firea ar trebui să renunțe la a mai călări valul de emoție generat în jurul morții Regelui Mihai și să facă lucruri concrete pentru București, așa cum spune și Catalin Deaconescu, consilier PNL:

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile