Glutenul: ce este și cum te afectează pe tine?

Share
28
Tweet
Foto: shutterstock.com
Foto: shutterstock.com

Ai văzut produse „gluten-free” prin supermarket, ai auzit de intoleranța la gluten, dar știi exact ce este? Hai să ne lămurim o dată pentru totdeauna.

Glutenul e o combinație biochimică de proteine, un amestec alcătuit din prolamină și glutelină, regăsit natural în cereale. Când se face pâine, glutenul e cel care-i conferă elasticitate aluatului și îl ajută să crească. Pe lângă pâine, glutenul e răspândit astăzi prin majoritatea alimentelor: paste, prăjituri, bere, sosul de soia, supe la plic, diverse conserve, oțetul folosit la murături, crenvurști, chipsuri, dressing pentru salată etc.

Glutenul

Unii oameni pur și simplu nu au voie să se atingă de gluten. Intoleranța la gluten era destul de rar întâlnită până de curând, cam 1% din populația lumii numărându-se printre ghinioniști. Indivizii ăștia suferă de așa-numita boală autoimună celiacă, din cauza căreia intestinul subțire nu poate procesa corespunzător glutenul. E transmisă ereditar. Dacă proteina nu e evitată în cazurile astea, se poate ajunge la leziuni ale intestinului subțire sau probleme cu: tractul gastrointestinal, sistemul nervos central, sistemul osteoarticular, pielea, ficatul, chiar și sistemul reproducător.

Afecțiunea mult mai răspândită la nivel global e sensibilitatea non-celiacă la gluten, de care suferă aproximativ 13% din populație. Deși simptomele sunt aproape identice, principala diferență e modul în care reacționează organismul la gluten. În cazul bolii celiace, glutenul dă peste cap sistemul imunitar și-l face să atace pereții interiori ai instestinului subțire. Practic, corpul debusolat se atacă pe sine. În cazul sensibilității non-celiace, organismul percepe glutenul ca fiind un „invadator” și-l atacă direct, ceea ce produce inflamare înăuntrul și în afara tractului digestiv.

În fine, e clar că glutenul trebuie evitat în ambele situații. Dar cum rămâne cu restul populației, care nu are niciun fel de sensibilitate față de proteinele astea? Are vreun rost să evităm glutenul? Ne ajută cu ceva?

Prăjiturele fără gluten (foto: theimpulsivebuy, via Flickr.com)

Dieta „gluten-free” a devenit extrem de populară în ultimii ani, vedete precum Gwyneth Paltrow sau Lady Gaga jurându-se că le-a ajutat să slăbească și să-și recapete energia. Alte beneficii ar fi (cică) creșterea puterii de concentrare și îmbunătățirea digestiei.

Nu există studii științifice care să confirme chestiile astea. Din contră, savanții au descoperitabstinența de la gluten în rândul oamenilor care NU au sensibilitiate la așa ceva poate spori riscul apariției bolilor cardiovasculare. În plus, nivelul scăzut de gluten în organism crește șansele apariției diabetului de tip 2. Așa că singurele efecte dovedite sunt negative.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile