Google împlinește 20 de ani! Cum a evoluat de-a lungul timpului

Share
17
Tweet
Google înainte de lansare, acum 20 de ani

La început de tot, nici măcar nu se chema „Google”.

Cu peste 3,5 miliarde de căutări în fiecare zi, Google e (de departe) cel mai popular motor de căutare din lume. Pe bune, doar americanii din filme mai folosesc Bing. Dar înainte ca Google să devină un imperiu tehnologic global, era un website rudimentar cu 2-3 butoane și un logo care te zgâria pe retină.

Articol care anunța că BackRub e în plină dezvoltare

Cât era încă în stadiul de proiect, motorul nici măcar nu se chema Google, ci BackRub. Asta-i o aluzie la faptul că sistemul stabilește relevanța unui website în funcție de numărul de backlinks, adică trimiterile făcute de alte pagini către site-ul respectiv. Cu cât un site e mai „citat” prin URL, cu atât e considerat mai „valoros”.

Google în 1997, înainte să fie lansat oficial

BackRub fusese proiectat ca un motor de căutare a documentelor științifice, destinat studenților de la Stanford, la fel cum Zuckerberg a creat Facebook pentru ca studenții de la Harvard să socializeze între ei.

Cu timpul a ajuns să se adreseze publicului larg, iar numele i-a fost schimbat în Google. Titlul provine de la neologismul englezesc „Googol”, un termen matematic care desemnează numărul 10 la puterea 100. Se spune că scrierea „Google” a luat naștere dintr-o greșeală ortografică, ambele variante pronunțându-se la fel.

Motorul de căutare a fost lansat oficial pe 4 septembrie 1998. Creatorii sunt Larry Page și Sergey Brin, care – pe vremea aia – erau doctoranzi la Stanford. Uite cum arăta homepage-ul inițial:

Google! Pe 2 decembrie 1998

Dap, butonul „feeling lucky”, pe care nu l-a folosit nimeni vreodată, există încă de atunci. Logo-ul a trecut prin multe schimbări de-a lungul anilor, dar interfața a rămas – în linii mari – aceeași. Sigur, au apărut constant funcții noi, precum:

• Google Images (iulie 2001);

• Google News (septembrie 2002);

• Google Maps (februarie 2005);

• Google Earth (iunie 2005).

Foto: freepik.com

La finalul lui ’98, Google procesa în jur de 10.000 căutări în fiecare zi. Binișor, pentru un site la început de drum. În momentul de față, 20 de ani mai târziu, numărul depășește zilnic 3,5 miliarde.

1,2 miliarde de oameni folosesc constant Google, adică vreo 17% din populația întregii lumi. Adică aproape un om dn 5.

Foto: internetlivestats.com

La mulți ani, Google!

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile