Cărțile sunt nemuritoare - o blibliotecă a fost deschisă de niște gunoieri care au salvat cărțile aruncate de oameni

Gruia Dragomir

Story Finder
Share
21
Tweet
Sursă foto: flickr.com

În Turcia se aruncă o grămadă de cărți la gunoi. Pare că Erdogan își transformă țara într-o distopie de genul Fahrenheit 451, în care tot omul încearcă să scape de cărți care l-ar putea incrimina pentru vreo simpatie primejdioasă. La asta m-am gândit imediat după ce am citit știrea că o echipă de gunoieri turci a strâns peste 6000 de volume aruncate de oamenii din Ankara. Cu acest număr impresionant de cărți, gunoierii au deschis o bibliotecă.

Luni de zile, gunoierii au „salvat” mii de cărţi și le-au oferit o a doua viață.

„Înainte, mi-am dorit să-mi fac o bibliotecă acasă. Acum o am pe asta de aici”, a declarat Serhat Baytemur, un lucrător de la salubritate, în vârstă de 32 de ani.

Biblioteca a fost deschisă în cartierul Çankaya cu ajutorul și sprijinul autorităților, într-una dintre clădirile dezafectate ce au aparținut unei foste fabrici.

Succesul bibliotecii a fost unul nesperat de mare, cărțile de aici fiind împărţite și cu școlile, închisorile sau programele sociale din regiune.

Iată că Ankara are gunoieri intelectuali, care contribuie nu doar la măturatul străzilor, ci și la educarea maselor, ceea ce sună tot a scenariu de film distopic... sau utopic:

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile