Hai să urmărim prima operație pe inimă realizată în România cu hologramă

Share
30
Tweet
Inima-hologramă Foto: Facebook

Ești la un click distanță de o nouă premieră în medicina românească.

După ce la finalul anului trecut a transmis în direct pe Facebook prima operație pe creier 360 VR din România, eveniment istoric despre care am scris aici, MedLife ne-a oferit aseară o nouă experiență memorabilă.

Foto: Facebook

Medicul primar Florina Pinte, cu o experiență de peste 5.000 de proceduri diagnostice, a realizat aseară în direct o operație pe inimă. Pacienta e o femeie de 25 de ani care suferă de o malformație cardiacă congenitală numită Persistența Canalului Arterial.

Inovația constă în faptul că anumite etape ale procedurii au fost difuzate sub forma unui model 3D pe care îl poți urmări ca hologramă. Da, chiar de pe telefonul sau tableta ta, fără vreun alt dispozitiv special.

Foto: Facebook

În fine, trebuie să te joci un pic cu foarfece, lipici și plastic transparent ca să confecționezi o prismă. Corpul ăsta trebuie amplasat pe ecranul smartphone-ului și joacă rolul de display 3D pentru hologramă. Sună complicat, dar o poți face în numai câteva minute, fără prea mare efort. Uite aici un tutorial video simplu.

După ce rezolvi cu prisma, poți să-i dai liniștit „play” filmulețului. Transmisiunea începe pe la minutul 34 și durează cam două ore. La final aflăm din studio că „Pacienta e în rezervă, e bine, și-a revenit”. Știind că avem un happy ending, poți lăsa emoțiile deoparte câtă vreme urmărești filmulețul.

Pentru că niciunul dintre noi nu-i specialist în Medicină, avem parte în timp real de comentarii explicative din studio, ca să pricepem pas cu pas ce vedem pe ecran. Avem și simulări 3D care clarifică și mai mult totul, plus cadre direct din sala de operație. Practic, te simți ca și cum ai fi un membru al staffului prezent la fața locului.

Hai, că nu te mai rețin. Vizionare plăcută!

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile