Îmbătrânim la volan: București e pe locul 3 în lume la timp pierdut în trafic

Share
112
Tweet
Traficul în București Foto: Facebook/Adrian Filote | https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1691171320926252&set=a.163852396991493&type=3

Trece viața pe lângă noi cât stăm la semafor.

București e al cincilea cel mai aglomerat oraș din lume, la orele de vârf (îți explic imediat faza cu locul 3). Asta spun statisticile olandezilor de la TomTom, lider mondial pe piața de GPS-uri. În fiecare dimineață și în fiecare seară, locuitorii Capitalei petrec cu 50% mai mult timp la volan decât atunci când e relativ liber orașul. Un drum de jumătate de oră ajunge să se-ntindă pe cel puțin 45 de minute.

Pe locul 1 în top e Ciudad de México, capitala Mexicului, unde șoferii pierd cu 66% mai mult timp în trafic la orele de vârf. Medalia de argint o ia Bangkok, capitala Thailandei, unde traficul dimineața și seara e cu 61% mai greoi decât în mod normal. Podiumul e completat de Jakarta, capitala Indoneziei, cu un „delay” de 58%.

Cele mai aglomerate orașe din lume la orele de vârf (dimineața + seara) Foto: Screenshot tomtom.com/en_gb/trafficindex/list?citySize=LARGE&continent=ALL&country=ALL

Bine-bine, dar ce înseamnă asta concret? Cică, în medie, un șofer bucureștean stă zilnic în trafic cu 57 minute mai mult decât ar trebui. Dacă merge întotdeauna cu mașina la birou, ajunge să piardă 218 ore pe an.

Deci suntem pe locul 5 în lume ca procentaj de aglomerare a șoselelor dimineața și seara, dar situația se agravează dacă ne axăm strict pe seară. Când bucureștenii ies de la muncă, la ora 4-5-6, orașul devine cu 98% mai aglomerat. Adică faci două ore cu mașina până acasă în loc de o oră, cât ar trebui. La capitolul ăsta, suntem chiar pe locul 3 mondial. Doar Bangkok (118%) și Ciudad de México (101%) ne întrec.

Cele mai aglomerate orașe din lume în timpul serii, când iese lumea de la muncă Foto: TomTom, via Bloomberg | Screenshot bloomberg.com/opinion/articles/2018-11-07/think-new-york-traffic-is-bad-try-bangkok-or-jakarta

Faza e că statisticile sunt pe 2016, cel mai recent an studiat de TomTom. Hmm, Firea abia în vara acelui an prelua Primăria Capitalei, deci poate că situația s-a îmbunătățit între timp. Doar ne promisese revoluție în trafic. Nu?

Din contră, situația pe șosele a continuat să se înrăutățească în timpul mandatului ei, iar viitorul sună tot mai rău. Traficul în centru e paralizat weekend de weekend din cauza Simfoniei Apei, părinții sunt încurajați să-și ducă în continuare copiii la școală cu mașina, transportul public între București și Ilfov a fost practic desființat, tramvaiele se împotmolesc în gazonul plantat prost între șine ș.a.m.d.

În condițiile astea, nu m-ar mira ca la următorul studiu TomTom să luăm medalia de argint sau chiar pe cea de aur. Avem șanse reale la titlul de campioni în acest top al rușinii.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile