În Argentina, femeile s-au îmbrăcat în Handmaids pentru a-și cere dreptul la avort

Ana Tepșanu

Nonprincess
Share
16
Tweet
Handmaid's Tale

The Handmaid's Tale este genul de serial care te macina psihic într-un mod sistematic, episod cu episod. Eu mă întreb constant dacă o astfel de realitate distopică are șanse să ajungă realitate pe bune, iar ceea ce se întâmplă la nivel mondial nu mă încarcă de pozitivism.

Partea bună este că show-ul a reușit cumva să influențeze prezentul și mai multe proteste la nivel global au fost bazate pe ideea vizuală din serie - uniformele roșii purtate de femeile-servitoare.

Spre exemplu, în iunie 2017, în Senatul din Ohio, s-au aflat în dezbatere publică un set de legi care să restricționeze/ interzică avortul, iar femeile care nu doresc să existe legi care să le dicteze ce au voie să facă cu corpurile lor au protestat îmbrăcate în pelerine roșii și pălării albe.

Același lucru s-a întâmplat și în iulie 2017, după vizita lui Donald Trump în Polonia, un grup de activiste a îmbrăcat deja celebrele mantii roşii şi bonete albe pentru a protesta împotriva ideologiilor împărtăşite de Preşedintele SUA în ceea ce priveşte controlul corpului femeilor.

Ne lovim de un tipar complet asemănător și în prezent, mai exact în Argentina, unde mai multe femei au ieșit pe străzi îmbrăcate în Handmaids, pentru a-și cere dreptul la avort.

Inspirate de poveștile scrise de Margaret Atwood, ele s-au strâns în fața Congresului Național din Buenos Aires, iar forma lor de protest a semănat cu cele petrecute în seriale - au mers pe străzi tăcute, cu privirea în jos.

Una dintre protestante a citit cu voce tare o scrisoare scrisă de Atwood (autoarea este mare susținătoare a mișcării feministe din Argentina) în care nota că romanul ei are povești inspirate din istorie.

"Nobody likes abortion, even when safe and legal. It’s not what any woman would choose for a happy time on Saturday night. But nobody likes women bleeding to death on the bathroom floor from illegal abortions, either. What to do?", era notat în scrisoare.

Senatul argentinian urmează să decidă, pe 8 august 2018, dacă va legaliza avortul până în săptămâna 14 de sarcină. În momentul de față, femeile din Argentina au voie să facă avort doar dacă au fost violate sau sarcina le pune viața în pericol (sau pe cea a copilului).

Din păcate, multe nu primesc aprobare din partea judecătorilor sau doctorilor, așa că sunt nevoite să apeleze la metode ilegale. În 2016, între 370,000 și 522,000 de femei din Argentina au apelat la avorturile ilegale. Un adevăr foarte trist.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile