Intrăm în era turismului spațial: astronauții au ajuns în spațiu cu o navă privată destinată civililor

Share
35
Tweet
Virgin Galactic Foto: Screenshot YouTube/VideoFromSpace

Surprinzător, nu vorbim despre SpaceX-ul lui Elon Musk.

Virgin Galactic e compania care ne-a apropiat ieri de turismul extraterestru, o performanță despre care se va scrie în toate manualele de astronomie. Firma miliardarului londonez Sir Richard Branson a reușit joi să lanseze o rachetă cu echipaj uman în afara atmosferei terestre, arătând astfel că „Virgin Galactic poate face spaţiul accesibil lumii”, după cum spune fondatorul.

Pornind de pe aerodromul din Mojave, vehiculul spațial a fost tractat de un avion cargo până la altitudinea de 13,7 km. Odată ajuns acolo, SpaceShipTwo s-a desprins de avion și a pornit propriul motor, continuând să urce până la 82 km, după care a revenit la sol în deplină siguranță. Echipajul uman a fost format din piloții Mark Stucky şi Frederick Sturckow, plus un manechin pe nume Annie.

Richard Branson promitea în octombrie că „e o chestiune de luni, nu de ani” până când el însuși va zbura prin spațiu la bordul unei nave comerciale Virgin Galactic. The Guardian scrie că o călătorie de 90 minute costă 250.000$, iar vedete precum Leonardo DiCaprio și Justin Bieber deja și-ar fi plătit în avans bilete.

Virgin Galactic a arătat că se poate, dar încă nu a pășit concret în era turismului spațial (nu a fost niciun civil la bordul navei). Continuă cursa pentru atingerea acestei performanțe istorice, printre concurenți numărându-se SpaceX-ul lui Elon Musk și Blue Origin-ul lui Jeff Bezos. O competiție aproape la fel de palpitantă ca întrecerea dintre americani și ruși pentru cucerirea spațiului cosmic în secolul XX.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile