Irlanda nu mai trăiește înThe Handmaid's Tale când vine vorba de avort

Gruia Dragomir

Story Finder
Share
Tweet
sursă foto: The Man Post

Până ieri, dacă o femeie făcea avort în Irlanda sau dacă procura pastile de a doua zi, aceasta risca să facă 14 ani de pușcărie. Da, sună ca și când Irlanda era o țară din distopia The Handmaid's Tale.

Ieri, 25 mai, toată nebunia a luat sfârșit, pentru că în urma unui referendum 66% din populația Irlandei a decis că amendamentul 8 din Constituție, cel care interzicea avortul, trebuie să fie abolit. Ca să-ți dai seama cât de absurd era totul, avortul era permis de lege doar în cazul în care viaţa mamei era în pericol, dar nu și în cazuri de incest, viol sau malformaţii fatale ale fetusului.

Foarte mulți oameni s-au strâns în Dublin pentru a sărbători acest lucru, pentru că femeile și-au recâștigat dreptul de a decide pentru ele, atunci când vine vorba de corpurile lor.

Chiar dacă Irlanda este o țară foarte religioasă, mai catolică ca Papa, ea ne-a mai surprins o dată în 2015, când a votat pentru căsătoriile între persoane de același sex.

Leo Varadkar, premierul Irlandei, a declarat în urma rezultatului:

„Poporul a transmis prin acest vot că aceasta e o ţară care are încredere în femei şi le respectă alegerile. Mulţumesc foarte mult că aţi făcut posibil acest lucru.”

Acum, guvernul plănuieşte o lege care să permită avortul fără restricţii în primele 12 săptămâni ale sarcinii. Vor fi, de asemenea, permise în primele 23 de săptămâni pentru situaţiile în care sănătatea mamei este supusă riscului ori în cazul unei anormalii a fătului.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile