Leacul pentru durere zace în ADN-ul unor italieni

Share
35
Tweet
Foto: 123rf.com

Cum ar fi să nu mai simți niciodată durere? O familie din Italia chiar nu are habar ce-i aia.

Din jurnalul științific BRAIN aflăm povestea unei familii de italieni care și-ar putea rupe câteva oase, după care să iasă imediat la jogging fără să conștientizeze că-i ceva în neregulă. Asta mulțumită unei mutații prin care le-a trecut gena ZFHX2, responsabilă indirect pentru senzația de durere.

Supereroii din această familie sunt: o femeie de 78 ani, cele două fiice de vârstă mijlocie ale sale și trei nepoți.

Dr. James Cox de la Colegiul Universitar din Londra povestește că una dintre femei și-a fracturat umărul, la un moment dat, în timp ce schia. Nici măcar nu și-a dat seama cât de gravă era situaița, așa că a continuat să schieze tot restul zilei, după care a condus mașina până acasă. Abia a doua zi s-a dus la medic pentru o consultație.

Echipa de cercetători coordonată de Dr. Cox a făcut o serie de experimente pe șoareci, ca să înțeleagă exact cum funcționează gena-minune. Inițial le-au eliminat-o complet din ADN și au observat că aceștia nu prea mai reacționau când erau apăsați pe coadă. În schimb, deveniseră foarte sensibili la căldură.

În etapa #2, savanții le-au dat șoarecilor varianta mutantă a genei ZFHX2. Rezultatul? Sensibilitatea exagerată la căldură a dispărut.

Cu ocazia asta, cercetătorii au descoperit că ZFHX2 influențează activitatea altor 16 gene, dintre care unele sunt responsabile pentru senzația de durere. Dr. Cox speră că aprofundarea subiectului va conduce la dezvoltarea unui tratament pentru cei care suferă de dureri cronice. De ce nu, poate chiar un leac pentru durere, la modul general.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile