Black Friday: lucruri pe care puțini le știu despre Vinerea Neagră

Share
Tweet
Black Friday (foto: youtube.com)

Black Friday e ziua celor mai mari reduceri din tot anul, dar de unde a pornit „sărbătoarea” asta și de ce e considerată Neagră?

În primul rând, românii se-nghesuie la cumpărături online de Black Friday încă de azi, 16 noiembrie, ceea ce-i o deviere de la „tradiție”. Black Friday-ul adevărat pică pe 23 noiembrie anul ăsta.

Data e stabilită în funcție de Ziua Recunoștinței la americani, care se sărbătorește anual în cea de-a patra joi a lunii noiembrie. Fiind o sărbătoare importantă, lumea primește liber ca să petreacă timp cu cei dragi. Elevii și angajații care nu lucreză în retail au liber și vineri, ca să transforme sărbătoarea într-un weekend prelungit de patru zile. Din moment ce lumea nu merge la birou, asta îi transformă automat în potențiali clienți pentru magazine.

Dar care-i faza cu „Black”? Din Dicționarul Oxford aflăm că termenul „Black Friday” a început să fie folosit prin anii ’60, referindu-se la învălmășeala din magazine și la traficul congestionat de după Thanksgiving. Cum e pe Valea Prahovei înainte și după sărbători.

Ulterior, adjectivul „Neagră” a început să-i fie atribuit situației vânzărilor din magazine. Acestea aveau parte de un boom cu ocazia Black Friday, ieșind din „zona roșie” și crescând până ajungeau în „zona neagră”. Culorile corespund unei scheme clasice în afaceri, conform căreia pierderile se redactează cu roșu, iar câștigurile – cu negru.

Foto: pluspng.com

Având un impact pozitiv așa mare asupra vânzărilor, Black Friday a început să fie considerat prin anii ’50 începutul sezonului de cumpărături pentru Crăciun. Odată ce termenul s-a „viralizat”, mai toate magazinele s-au apucat să ofere super-reduceri în vinerea respectivă. Apoi, discount-urile s-au extins pe întreg weekend-ul, pentru că cererea era în continuare imensă. Până la urmă, s-a ajuns la o întreagă Black Week, iar mai nou, după cum vedem prin magazinele din România, Black Friday a acaparat ultimele DOUĂ weekenduri din noiembrie. Black Half-a-Month, cum ar veni. Ne așteptăm ca în anii următori să fim bombardați cu oferte de Black November sau chiar Black Autumn.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile