Salariații care au și un PFA sau contracte pe drepturi de autor vor plăti de două ori contribuții

Gruia Dragomir

Story Finder
Share
Tweet
Sursă foto: flickr.com/photos/psdbiroupresa

În mai multe orașe din țară s-a protestat împotriva „revoluției fiscale”. La unele posturi de televiziune s-a spus că oamenii sunt dezinformați, că protestează aiurea și că, de fapt, o să le fie mai bine.

Aveau dreptate în legătură cu o chestie: erau dezinformați, pentru că nimeni nu știa că, de exemplu, salariaţii care obţin şi venituri din PFA, profesii liberale sau drepturi de proprietate intelectuală nu vor mai avea facilităţi fiscale de anul viitor. Nici măcar televiziunile trompetă nu știau asta.

De ce nu știa nimeni de acest lucru? Pentru că Guvernul a modificat această măsură care trebuia să intre în Codul fiscal, fără să anunţe public. O eroare de comunicare, bineînțeles...

Astfel se face că în 2018, salariaţii care obțin venituri din activități independente vor trebui să achite contribuții la asigurări de sănătate și pensie. Contează că autoritățile promiseseră că vor renunţa la aceste obligații pentru cei care sunt şi angajaţi? Altă întrebare...

Acest lucru reiese din forma publicată în Monitorul Oficial a proiectului care schimbă Codul Fiscal și care diferă de varianta postată în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Finanțelor.

Așadar, persoanele care au PFA vor continua să achite de la 1 ianuarie contribuția la CAS și pe cea la CASS, chiar dacă în paralel achită aceste contribuții și în calitate de salariați cu carte de muncă.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile