Mail-urile pe GMAIL ne sunt citite constant, pentru că lumea n-a învățat nimic după scandalul Cambridge Analytica

Share
Tweet
Gmail Foto: PxHere

Cum să mai ai încredere în tehnologie?

Milioane de conturi Gmail sunt scanate constant de angajații dezvoltatorilor de software, conform unui studiu publicat recent de The Wall Street Journal. Deși sistemul de securitate Google e bine pus la punct, protejându-ne de malware sau spam, nu consideră că intimitatea noastră e la fel de importantă. Așa se face că sute de companii IT îți pot răsfoi în voie e-mailurile ca să-și facă o idee despre piață și să-și îmbunătățească serviciile.

Foto: Wired UK

În unele cazuri, analiza se face automat de către programe dotate cu inteligență artificială. În altele, dezvoltatorii de software își pun angajații să citească cu propriii ochi mesajele personale ale utilizatorilor Gmail. Cei mai vulnerabili ar fi aceia care au cerut notificarea prin e-mail din partea serviciilor de comparare a prețurilor sau de planificare a călătoriilor.

Un dezvoltator de software le-a recunoscut jurnaliștilor de la The Wall Street Journal că măgăria asta e „o practică obișnuită”, un „secret murdar” al celor de la Google.

Foto: Youtube

Suzanne Frey, directorul de Securitate al Google Cloud, neagă acuzațiile și promite că firma verifică regulat aplicațiile externe care au acces la Gmail, asigurându-se că nu le încalcă politica.

Problema e că app-urile respective ne pot accesa datele personale fără să încalce regulile Google, dacă noi le dăm OK-ul. Trebuie să ai mare grijă atunci când o aplicație îți cere permisiunea să se conecteze la contul tău Gmail: unele spun clar că vor dreptul de a-ți „citi, trimite, șterge și administra mailurile”. Altele sunt mai subtile, ca să te păcălească.

Foto: Google, via businessinsider.com

Așadar, e vina noastră? Marc Rotenberg, director al ONG-ului Electronic Privacy Information Center, spune că Google e cel care trebuie tras la răspundere pentru scandalul ăsta: „Nu e rezonabil, practic sau eficient să pretinzi de la utilizatori să știe cum se vor folosi terțe părți de datele lor personale. La fel ca Facebook, Google e responsabil pentru utilizarea în scopuri greșite a datelor personale de către dezvoltatorii de app-uri”.

Mizeria asta dovedește că marile branduri din lumea Tech n-au învățat nimic după scandalul Cambridge Analytica. Ne amintim că firma respectivă s-a folosit de datele personale a 87 milioane de utilizatori Facebook pentru a influența cele mai recente alegeri prezidențiale din SUA. Scandalul a băgat Cambridge Analytica în faliment și a convins Uniunea Europeană să demareze proiectul GDPR (General Data Protection Regulation). Credeam că am scăpat de griji, dar mai sunt multe de pus la punct.

Uite cum poți vedea ce aplicații externe au acces la contul tău de Gmail, ca să le blochezi și să dormi liniștit:

1) Intră pe https://mail.google.com;

2) Click pe avatarul tău din dreapta-sus;

3) Apasă butonul „Google Account”;

4) În prima coloană (Conectare și securitate), sub „Verificarea securității”, click pe „ÎNCEPEȚI”;

5) Acum apasă pe ultimul element din listă, adică „Accesul unei terțe părți”. Aici vezi ce app-uri au undă verde să studieze datele tale personale și în ce măsură pot face asta. Tot de aici te poți debarasa pe ele, apăsând „ELIMINAȚI ACCESUL” în dreptul fiecărei aplicații.

Cu peste 1,4 miliarde de utilizatori activi, Gmail e cel mai mare serviciu de e-mail din lume. Să vedem cum vor evolua cifrele de acum înainte, dacă gigantul Tech va avea de suferit de pe urma acestui nou scandal.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile