"Man-free" - Suedia pregătește primul festival de muzică destinat exclusiv femeilor

Ana Tepșanu

Nonprincess
Share
Tweet
Foto ilustrativ

Trăim vremuri în care femeile au foarte multe de spus și vor ca lumea din jur să nu le mai vadă ca pe simple ființe frumoase, bune doar de a fi mame si neveste. Sunt complet de acord cu această mișcare și a venit vremea să ieșim din Evul Mediu și să ne îndreptăm privirile spre egalitate și respect și înțelegere, departe de sexism sau misoginism.

Cu toate astea, unele dintre mișcările care pun pe un piedestal femeia luptă împotriva sexismului cu sexism, iar asta chiar nu cred că este abordarea cea mai bună.

V-am povestit despre ad-urile NSFW în care bărbații sunt folosiți pe post de recuzită, iar femeile au poziții de putere, iar acum am dat peste o veste care mi-a captat atenția - Suedia pregătește primul festival de muzică destinat exclusiv femeilor, "Man-free".

Numit și Statement Festival, evenimentul promite un spațiu safe pentru toți invitații, iar asta presupune ca bărbații să nu fie invitați.

Festivalul desfășoară o campanie pe Kickstarter pentru a-și acoperi costurile de producție și tare sunt curioasă dacă se vor strânge suficienți bani pentru a trece de la teorie la practică.

Statement Festival n-are momentan nici date fixe, nici line-up, însă va avea loc undeva în 2018.

Ideea a pornit atunci când Bråvalla, cel mai mare festival de muzică din Suedia, a fost anulat.

Comedianta de origine suedeză Emma Kynckare a propus organizarea acestui event "fără-bărbați".

Foto ilustrativ

Contextul este mai puternic de atât - festivalurile de muzică din Suedia au probleme în a le asigura siguranța participanților. Anul trecut, peste 40 de cazuri de hărțuire sexuală au avut loc la 2 festivaluri de muzică din țară, dintre care 12 au fost înregistrate la Bråvalla.

În 2017, poliția din Suedia a declarat că au primit raporturi pentru 4 tentative de viol și 23 de cazuri de hărțuire sexuală.

"Certain men … apparently cannot behave. It’s a shame. We have therefore decided to cancel Bråvalla 2018", au spus organizatorii festivalului.

În mijlocul acestor controverse, Kynckare a scris pe Twitter: "What do you think about putting together a really cool festival where only non-men are welcome".

A doua zi a venit cu ideea organizării unui eveniment fără bărbați: "In the coming days I'll bring together a solid group of talented organisers and project leaders to form the festival organisers, then you'll hear from everyone again when it's time to move forward".

Foto ilustrativ

Această idee, în schimb, nu este una nouă. În 2016, Glastonbury a lansat spațiul The Sisterhood - "intersectional, queer trans and disability-inclusive space", deschis celor care se indentificau ca fiind femei.

"The producers of The Sisterhood believe that women-only spaces are necessary in a world that is still run by and designed to benefit mainly men.

Oppression against women continues in various manifestations around the world today, in different cultural contexts", au susținut cei de la The Sisterhood.

Legat de Statement Festival, Kynckare are un mesaj și pentru bărbații care se simt lezați de acest proiect - "since it seems to be OK to discriminate against women all the time, maybe it's OK to shut out men for three days?".

Foto ilustrativ - bărbați care susțin femeile

Cred că se puteau face lucruri și mai mișto decât event-uri care să izoleze bărbații de femei, eventual mai multe inițiative care să-i aducă împreună și să-i învețe să comunice și să se respecte reciproc. Tu ce părere ai?

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile