Miracol ceresc, literalmente: stratul de ozon a început să se refacă, deci poate nu prindem Apocalipsa Climatică

Share
38
Tweet
Foto ilustrativ Foto: 123rf.com

În sfârșit, se anunță și schimbări climatice pozitive, tocmai când ne pierduserăm orice urmă de speranță.

Nu doar că stratul de ozon a început să se refacă, dar savanții estimează că în vreo 40 de ani se va reface complet! Asta dacă menținem în continuare noxele cel mult la nivelul actual, pentru ca „reparațiile” naturale să continue într-un ritm constant. Sunt principalele concluzii ale unui studiu făcut de Națiunile Unite, care-și propusese să afle care va fi situația ozonosferei peste zeci de ani.

De ce-i așa important stratul ăsta de ozon? Situat la o altitudine de 15-40 km, „scutul” ăsta de gaz înconjoară Pământul și absoarbe 99% din radiațiile ultraviolete nocive ale Soarelui. Fără el, am fi cu toții orbi și probabil că am muri de cancer încă din copilărie.

În 1985, comunitatea științifică a descoperit o gaură imensă în ozonosferă, deasupra Antarcticii. Și-au dat seama că principalii vinovați sunt CFC (clorofluorocarburi), substanțe chimice folosite intens în fabricarea frigiderelor și a spray-urilor. Atunci am devenit cu toții conștienți de faptul că acțiunile omului distrug treptat mediul înconjurător, implicit că ne autodistrugem.

Apoi, s-a întâmplat ceva... Începând din 2000, stratul de ozon s-a refăcut cu câte 1-3% în fiecare deceniu. Dar treaba asta nu s-a întâmplat pe degeaba, ci mulțumită Protocolului de la Montreal asupra Substanțelor care Distrug Stratul de Ozon, o convenție internațională ratificată în 1987 de 196 de state.

Stratul de ozon Foto: destepti.ro/gaurile-in-stratul-de-ozon

În speranța că măsurile luate ar conduce la refacerea totală a stratului de ozon până-n 2050, Protocolul de la Montreal a impus limitarea și interzicerea treptată a anumitor substanțe chimice care dăunau atmosferei terestre, printre care CFC.

Acum, grație studiului realizat de Națiunile Unite, știm sigur că acordul din ’87 a fost o decizie extraordinar de bună. Un moment-cheie în istoria omenirii, fără de care extincția vieții pe Terra s-ar fi zărit deja la orizont.

Deci trebuie să avem în continuare cel puțin la fel de multă grijă de mediu cât avem în prezent: „În ritmurile prognozate, ozonul din emisfera nordică şi de la latitudini medii este programat să se refacă complet până în anii 2030, urmând emisfera sudică până în anii 2050 şi regiunile polare până în 2060”, scrie în studiu.

Totuși, salvarea stratului de ozon nu înseamnă că rezolvăm problema schimbării climatice. Problema e mult mai complexă, ozonosfera fiind doar unul dintre factorii importanți în ecuație. Uite, am scris aici pe larg despre încălzirea globală, ca să înțelegi ce avem de făcut mai departe.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile