Mircea Badea este cel mai mare dușman al marijuanei, iar asta ar putea duce la dezincriminarea canabisului

Gruia Dragomir

Story Finder
Share
53
Tweet
sursă foto: libertatea.ro

Zilele aceastea am asistat la o campanie extrem de scârboasă de shaming și calomnie îndreptată împotriva a doi jurnaliști care au fost prinși la Summer Well cu 2 jointuri. Jandarmeria i-ar fi legitimat, pozat, confiscat „țigările artizanale” și pus sub cercetare. Apoi, pozele de la Jandarmerie au ajuns în mod misterios pe preșul lui Mircea Badea și de aici a început totul.

Având în vedere că cei doi jurnaliști erau de la televiziuni concurente și au avut în trecut poziții de susținere pentru mișcările #rezist și #fărăpenali, Badea s-a folosit de pozele de pe preș pentru a le picta în mai multe emisiuni o imagine de „drogați”, „criminali”, „penali”. Nu s-a limitat la jigniri și exagerări, ci a mers și mai departe, punând presiune pe autorități să ia împotriva celor doi măsuri drastice, să „înfunde pușcăria”.

Să ne amintim că cei doi jurnaliști se fac vinovați de deținerea a două jointuri! Pentru două jointuri Badea s-a agitat extrem de mult, nu doar în emisiunile sale, dar și pe pagina de Facebook, pentru ca cei doi să fie linșați mediatic, concediați, bagați la pușcărie etc. Pentru două jointuri...

Pentru aceleași 2 jointuri s-a vorbit la Sinteza Zilei despre marijuana ca despre un drog periculos, care alimentează și corupe mințile protestatarilor. Ce-i drept, în țările civilizate din Vest, care au dezincriminat consumul, e anarhie - un alt cuvânt tare pe care Gâdea, Ciuvică, Badea, Ursu îl tot vehiculează fără niciun fel de legătură cu realitatea. Pe deasupra, e și foarte multă ipocrizie la Antene, pentru că anteniștii au uitat pentru o clipă că au în trust un angajat care a fost condamnat pentru trafic de marijuana, în timp ce Badea face presiuni asupra TVR să o dea afară de jurnalista prinsă cu 2 jointuri la un festival.

Iată-l pe Badea vorbind despre Cheloo cu multă admirație (minutul 8:50) atunci când era cercetat pentru trafic de droguri:

Pe la minutul 13:10, Badea chiar zice: „Deci, hai, ca s-o luăm așa, fuma și el (Cheloo) un joint? Asta era ideea?” și multă caterincă „80 de perosane poștau un joint, un titel, ahahahahaha”.

Celor doi jurnaliști nu o să li se întâmple nimic, pentru că, să fim serioși, vorbim de 2 jointuri, o cantitate infimă. Dar toată campania asta pornită de A3 împotriva marijuanei s-ar putea să aibă și niște efecte pozitive, cum ar fi o discuție serioasă despre dezincriminarea consumului de canabis în România.

Să ne amintim ce declara Cristi Dănileț, judecător de drept penal, pentru G4media în perioada UNTOLD-ului:

„Trebuie să se ştie că legislaţia noastră actuală interzice atât cultivarea şi producerea, cât şi importul, vânzarea, dăruirea sau deţinerea unor astfel de substanţe. Desigur, niciun procuror de la DIICOT nu va trimite în judecată pe cineva care fumează un cui sau un joint şi este pentru prima dată în contact cu legea.

Dar de la consumatori se ajunge la dealeri… Procurorii deschid pe bandă rulantă dosare pentru că aşa sunt obligaţi de lege, ca apoi să le închidă prin renunţare la urmărire penală dacă suspectul recunoaşte fapta, nu are antecedente penale şi cantitatea de substanţă este redusă.

Judecătorii par să accepte că acest fenomen, al consumului de droguri uşoare, nu mai poate fi stopat: rar sunt pedepse cu închisoarea la infractorii mici primari, în rest fie se amână aplicarea pedepsei, fie se dau pedepse cu suspendarea condiţionată.

Dar dealerii nu sunt iertaţi: pedepsele sunt aproape întotdeauna mari şi cu executare în penitenciar. Unii susţin că deţinerea unei cantităţi mici de canabis nu mai trebuie incriminată şi că un consum controlat ar trebui permis. Eu constat că acesta este, de altfel, trendul în lume. Cu siguranță, trebuie regândită și la noi incriminarea deținerii pentru consum propriu. Legea trebuie să apere terții, fiecare adult să fie însă liber să decidă ce face cu corpul său atât timp cât nu afectează pe un altul.”

Este pur și simplu absurd ca în anul 2018, în România să fii săltat de poliție pentru 2 jointuri, iar în Olanda să le poți cumpăra de la magazin, la fel de simplu ca și când ai cumpăra o bere. Ambele țări făcând parte din UE. Și nu e vorba doar de Olanda.

Tot acest linșaj mediatic al celor 2 jurnaliști care au fost prinși cu 2 jointuri ar putea duce la o discuție mai serioasă despre dezincriminarea consumului de canabis în România, mai ales când ÎCCJ a dezincriminat consumul de etnobotanice, care sunt cu adevărat droguri puternice ce te pot omorî.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile