NASA a descoperit încă 10 planete similare Pământului prin Calea Lactee

Share
12
Tweet
Planete similare Pământului (foto: youtube.com)

Timp de mii de ani s-a crezut că suntem centrul universului, că suntem unici, că nu există nimic comparabil cu Terra acolo sus, „pe cer”. Cea mai recentă descoperire făcută de NASA contrazice total aceste idei.

Datele furnizate de observatorul spațial Kepler indică existența în galaxia noastră a zece planete extrem de similare Pământului, cu suprafața alcătuită din rocă și temperaturi decente ca urmare a distanței favorabile față de stelele lor. Toți acești factori se concretizează în șanse mari de a găsi apă pe planetele respective.

Dintre cele zece planete descoperite, cea intitulată KOI 7711.01 ar putea fi geamănul Pământului. Gravitează în jurul unui Soare asemănător cu al nostru, la 1.700 ani-lumină distanță. Planeta e cu numai 30% mai mare decât Terra, iar temperaturile medii sunt extrem de apropiate de ale noastre. Căldura primită de la Soarele lui KOI 7711.01 favorizează prezența apei în stare lichidă.

Planete capabile să susțină viață (foto: nasa.gov)

Totuși, să nu ne grăbim cu concluziile. Susan Thompson de la Institutul SETI (Search for Extra-Terrestrial Intelligence) îndeamnă la circumspecție: „Sunt multe lucruri pe care nu le știm despre această planetă. E dificil de spus dacă este într-adevăr un geamăn al Pământului – trebuie să aflăm mai multe despre atmosfera planetei și dacă există apă acolo”.

Observatorul spațial Kepler a fost lansat în spațiu în anul 2009, cu misiunea de a analiza toate planetele vizibile într-o anumită porțiune a cerului. Rezultatele primite îi ajută pe cercetători să calculeze prin inducție câte planete asemănătoare Pământului sunt în jurul nostru (și la ce distanțe). O defecțiune tehnică i-a forțat pe cei de la NASA să modifice datele misiunii în 2013: Kepler nu mai trebuia să țintească o singură zonă, ci să fie cu ochii-n patru după orice planetă în orice direcție.

Observatorul Kepler a descoperit până în prezent 4,034 noi planete. Dintre acestea, 2,335 au fost confirmate ca fiind exoplanete, adică planete dinafara sistemului nostru solar care gravitează în jurul unor stele. Peste 30 dintre acestea sunt de dimensiuni similare Pământului și se regăsesc în zone propice dezvoltării vieții. NASA urmează acum să se apuce de calcule și să descopere, statistic vorbind, dacă suntem sau nu unici în Univers.

Arată comentariile