Nu cumva ești urmărit non-stop de camere video și toată viața ta e un serial TV?

Share
Tweet
Poster oficial pentru „The Truman Show”

Gândește-te un pic la treaba asta.

Sindromul Truman Show e o tulburare psihică din cauza căreia o persoană devine convinsă că-i monitorizată 24/24 de camere video, că întreaga ei viață e un fel de Reality Show urmărit cu sufletul la gură de un public necunoscut.

Afecțiunea asta NU e recunoscută oficial în Manualul de Diagnostic și Statistică a Tulburărilor Mentale, fiind un concept destul de nou. Frații Joel și Ian Gold, un psihiatru și un neurofilozof, au vorbit în 2008 despre sindromul ăsta și l-au botezat după filmul cu Jim Carrey, „The Truman Show”.

Poster oficial pentru „The Truman Show”

Frații Gold susțin că au stat de vorbă cu peste 40 de oameni care suferă de Truman Show. Unul dintre ei chiar a călătorit până-n New York după atacul terorist din 11 septembrie, ca să vadă cu propriii ochi ruinele Turnurilor Gemene. Omul bănuia că întreg atacul terorist fusese un moment regizat din emisiunea vieții sale, iar dacă ar fi găsit Turnurile întregi, s-ar fi convins de treaba asta.

Alt pacient ar fi spus că „Toată familia mea și toată lumea pe care o cunosc sunt actori dintr-un scenariu, o șaradă a cărui unic scop e să mă aducă pe mine în atenția întregii lumi”. Citatul ăsta rezumă cel mai bine sindromul Truman.

Un studiu din 2008 publicat în British Journal of Psychiatry susține că această tulburare psihică ar putea fi stadiul incipient al schizofreniei. Autorii sunt de părere că, prin tot scenariul ăsta complex, pacienții încearcă să-și explice o schimbare radicală și aparent ilogică a lumii în care trăiesc. De fapt, singura care se schimbă e percepția lor asupra lumii.

Lansat în 1998, „The Truman Show” e povestea unui agent de asigurări care începe să creadă că absolut toate persoanele pe care le cunoaște sunt implicate într-o conspirație bizară. Truman Burbank, jucat de Jim Carrey, descoperă că întreaga planetă l-a urmărit pe micul ecran încă de când creștea în uterul mamei sale. Nu e un spoiler – ăsta-i chiar sinopsisul filmului și îți recomand să-l urmărești.

Ideea nu e nouă, serialul antologic „The Twilight Zone” folosind-o încă din 1989. În episodul „Special Service”, protagonistul găsește o cameră video montată în oglinda din baia lui și, ulterior, își dă seama că e urmărit non-stop de publicul unei emisiuni axate strict pe viața lui personală.

The Twilight Zone: Special Service (foto: youtube.com)

Neurofilozoful Ian Gold nu susține că a descoperit ceva revoluționar, ci că întreg sindromul Truman Show e „o variație a cunoscutelor iluzii de persecuție și grandomanie”. Te crezi buricul pământului, doar că într-un sens modern: cea mai mare vedetă TV din istorie.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile