Numărul tinerilor români care trimit poze nud cu ei, pe rețelele sociale, și impactul acestei inițiative asupra lor

Ana Tepșanu

Nonprincess
Share
Tweet
Foto ilustrativ

Noua generație este BFF cu Internetul, iar asta se traduce simplu prin faptul că tinerii îl folosesc non-stop și nu au nicio problemă în a-și afișa viața personală pe rețelele sociale.

Sunt multe avantaje ale acestui lucru - cum ar fi asumarea sau transparența - și trebuie să ne mulăm pe valul de hype al acestei mișcări, dar asta înseamnă și că pot deveni mult mai ușori vulnerabili, lucru care aduce consecințe.

Campania Respectului este o inițiativă AVON de luptă împotriva violenței domestice și dedicată adolescenților din România.

Foto ilustrativ

Background:

În cadrul acestei campanii, există proiectul In a Relationship care pune accentul pe un aspect delicat și sensibil al vieții adolescenților din timpul liceului: primele relații de dragoste - ce le face să funcționeze și ce le distruge.

În acest context, foarte util este și testul "In a relationship", unde poți afla într-un mod simplu și fun dacă ai o relație sănătoasă sau nu.

Scopul acestui proiect este acela de a-i face pe tineri mai conștienți privind abuzurile potențiale în cuplu, cât și prevenirea violenței din timpul liceului, sâmburele violenței domestice de mai târziu.

Foto ilustrativ

#Sendnudes

Strâns legat de cele de mai sus, a fost realizat un prim studiu în care s-a discutat despre impactul fenomenului de a trimite poze nud pe rețelele sociale, în rândul tinerilor din România.

Cercetarea a fost realizată de iSense Solutions, în perioada august 2018, pe un eșantion reprezentativ de 300 respondenți de 18-22 ani, din România, prin chestionare online.

Foto ilustrativ

În urma acestui studiu, s-a descoperit că:

Foto ilustrativ
  • 2 din 10 tineri au trimis poze nud cu ei pe rețelele sociale
  • Cei mai mulți (95%) au trimis online poze nud cu ei iubitului/iubitei și în același timp: 7% au trimis poze nud unor persoane total necunoscute, iar 26% unor persoane pe care abia le-au cunoscut (11%) sau de care erau atrase (15%)
  • Peste 55% dintre tineri trimit poze personale nud pe WhatsApp, următoarele canale preferate fiind Facebook (40%), Snapchat (36%) și Instagram (22%)
  • 22% dintre cei care nu au trimis online poze cu ei nud susțin că motivul a fost timiditatea
  • În general, 95% dintre tineri obișnuiesc să trimită poze pe rețelele sociale, iar 20% din acestea sunt poze personale nud
  • Majoritatea respondenților sunt elevi sau studenți (aproximativ 60%) și sunt fete

Îți dai seama că atunci când pozele nud umblă libere pe Marele Internet nu se întâmplă neaparat numai lucruri pozitive, iar tinerii trebuie să știe care este impactul acestei acțiuni asupra vieții lor (cum ar fi faptul că șansele să rămână în acea căsuță virtuală și privată nu sunt tocmai mari).

Pornind de la concluziile proiectului In A Relationship, care au arătat amploarea fenomenului revenge porn în rândul tinerilor, această inițiativă educațională pentru tineri va fi prezentă și la Summer Well 2018.

Send Nudes Responsibly (axată pe ideea că este o idee bună doar atunci când este vorba de rujul tău în nuanțe nude) este o extensie a proiectului In A Relationship, care își propune să fie alături de adolescenți cu informații despre utilizarea responsabilă a rețelelor sociale, despre intimitate și riscurile pe care și le asumă și care le pot afecta viitorul, viața privată și relațiile sociale.

Foto ilustrativ

Demersul e susținut de Cristina Ciobănașu (21 ani, vlogger, fondatoare Lala Band și actriță în Pariu cu viața) care va oferi sfaturi și va vorbi cu tinerii, de la egal la egal, despre responsabilitate, protejarea intimității și cunoașterea riscurilor atunci când trimit online poze nud cu ei.

Știi cum se zice, in the end: have fun, dar nu uita să fii și responsabil, pentru că, atunci când ești very young, o singură poze kinky îți poate face mai mult rău decât crezi.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile