O dilemă serioasă în Parlamentul European - se renunță în UE la shaorma sau nu?

Ana Tepșanu

Nonprincess
Share
Tweet
Foto ilustrativ

Cultura de bază a românului include multe aspecte - am putea vorbi despre spiritul descurcăreț al acestuia, cum el crede că s-a născut poet, dar și despre plăcerea nebună pe care o are atunci când cere o "shaorma cu de toate".

Apropo de acest ultim aspect, Parlamentul European ar cam vrea să interzică shaorma, gyros-ul sau kebab-ul, din cauza fosfaților pe care carnea acestora îl conține, dar Comisia Europeană se ține tare și zice NU.

Produsele astea de mai sus nu sunt populare doar în România, ci și în Europa, iar fosfații sunt cei care le mențin aromele și umezeala din carne.

Foto ilustrativ

La ora actuală, folosirea fosfaților în alimente este interzisă, dar există foarte multe derogări de la acestă interdicție.

Comisia Europeană a trimis europarlamentarilor o propunere prin care folosirea fosfaților ar urma să fie permisă în Uniunea Europeană.

Comisia pentru Sănătate a Parlamentului European este îngrijorată cu privire la impactul asupra sănătății consumatorilor din cauza fosfaților folosiți ca aditivi alimentari și a respins propunerea CE cu 32 de voturi împotrivă și 22 pentru.

Comisia aduce în vedere un studiu din 2012 în care s-au făcut conexiuni între fosfații folosiți și creșterea de boli cardiovasculare.

Foto ilustrativ

Europarlamentarii au obiectat astfel față de propunerea Comisiei Europene de utilizare a acidului fosforic, a difosfaților, trifosfaților și polifosfaților (E 338-452) în carnea de kebab, fie ea de oaie, vită sau pui.

Parlamentul European va lua o decizie finală în sesiunea plenară ce va avea loc la Strasbourg în perioada 11-14 decembrie, iar dacă va vota în acest sens, propunerea Comisiei Europene va fi blocată.

Shaorma

Sănătatea este pe primul loc, însă, ar trebui să avem în vedere că românii cumpără aproximativ 30.000 de shaorme pe zi, adică undeva la 11 milioane de porții pe an. Pam pam. Rămâne să așteptăm decizia finală a Parlamentului, însă nu cred că va fi pe placul românilor, nu?

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile