O să-ți arunci Smart TV-ul la ghenă după ce trăiești experiența cinema 360° VR

Share
Tweet
Cinematograf 360° Foto: Screenshot YouTube/FrontPictures | https://youtu.be/-82nFxptknA

Să revii la fime 2D pe un LED oarecare după experiența asta e ca și cum te-ai întoarce acum la filme mute. SF-ul a devenit realitate, iar cinematografele 360° VR nu mai sunt doar viitorul industriei de film, ci și prezentul ei.

La sfârșitul anilor 1880 au apărut primele filme, înșiruiri rudimentare și neclare de fotografii care durau maximum câteva minute. Tehnologia a evoluat, industria s-a perfecționat, iar cinefilii anilor 1930 au putut urmări pentru prima oară lungmetraje color. Următoarea etapă revoluționară în dezvoltarea cinematografiei e 3D-ul, tehnică implementată prin anii ’50, dar care a devenit populară abia odată cu „Avatar”-ul lui James Cameron din 2009.

Cinematograful sferic din Gwangju, Coreea de Sud Foto: Screenshot YouTube/FrontPictures

Iată-ne acum în miezul unui nou „breakthrough”, o nouă abordare care va schimba permanent modul în care ne raportăm la filme: video-urile sferice, proiectate în cinematografe 360°.

Ideea pare în continuare de domeniul SF-ului, dar a fost deja implementată în țări precum Coreea de Sud, SUA sau Canada, iar Anglia va deveni în 2019 prima țară europeană care să dispună de un cinematograf 360°.

Tehnica propriu-zisă nu-i nouă, fiind folosită într-o oarecare măsură pe la Disneyland încă din anii ’50. Dar acum vorbim despre cinematografe dedicate special acestui tip de proiecție, săli sferice cu diametrul de până la 15 metri, care-ți oferă fix experiența VR fără să ai nevoie de incomozii ochelari VR.

Spectatorii urmăresc totul de pe un pod din sticlă transparent, iar imaginile sunt afișate pe interiorul sferei cu ajutorul a vreo 10 proiectoare. Pot fi 8, pot fi 12, depinde de mărimea sălii. Sistemul audio e și el surround, evident, iar pentru ca experiența să te copleșească total se folosesc peste 150 de difuzoare.

Interiorul sălii, înainte de proiecția propriu-zisă Foto: Screenshot YouTube/FrontPictures

Capacitatea unei astfel de săli poate ajunge până la 350 de persoane, în funcție de dimensiunile podului transparent pe care trebuie să stea în picioare publicul. Pentru tine, în calitate de spectator, ideal e să fii înconjurat de cât mai puțini oameni, ca să-ți poți răsuci privirea peste tot fără să te izbești de capul vecinului. Dar și sălile astea trebuie să facă bani, așa că nu te aștepta să intri vreodată singur în sferă.

Încă nu există planuri de a construi așa ceva în România, dar în viitorul apropiat ne vom bucura de ceva similar: cinematografele 270°, săli cu un ecran atât de lat încât se întinde pe TREI pereți. Sălile astea de cinema se numesc ScreenX și e confirmat oficial că se va construi una și la noi în țară, „în următorii ani”. Hai să vedem dacă ne prinde asta, înainte să visăm la ecrane sferice.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile