Super Luna din Biserică sau despre cum știința și religia se împletesc în armonie la Cluj

Gruia Dragomir

Story Finder
Share
20
Tweet
sursă foto: facebook.com/luke.jerram.7

În Cluj se întâmplă lucruri greu de imaginat pentru un bucureștean. De exemplu, astăzi am aflat că o copie fidelă a Lunii se află expusă până pe 14 decembrie în mijlocul Bisericii Piariste (str. Universității) din Cluj-Napoca.

Da, știință în biserică. În Cluj e posibil, poate și pentru că biserica respectivă este catolică, nu ortodoxă, unde ar fi fost considerată, cel mai probabil, o blasfemie.

Super Luna expusă în biserica din Cluj (care are și pagină de Facebook!!!) are un diametru de 7 metri și redă exact imaginea satelitului Terrei, imaginile folosite în realizarea ei fiind preluate de la NASA.

Instalația a fost creată de artistul britanic Luke Jerram, se umește Moon Museum și este expusă pentru prima dată în România. Simultan cu lucrarea din Biserica Piaristă mai există expuse în lume alte patru „luni” luminoase: una în Australia, una în Finlanda, una în Anglia, la Catedrala de la Doncaster și una în America.

Super Luna a ajuns la Cluj cu ocazia proiectului Lights On, dezvoltat de Fundația Daisler, care, alături de alte opere de artă luminoase, își propune să schimbe modul în care lumina e utilizată și să-i dea și valoare artistică, nu doar utilitate.

Biserica Piaristă s-a oferit să găzduiască Luna, pentru că vremea schimbătoare din această nu a permis instalarea ei într-un spațiu liber. De altfel, reprezentanții bisericii respective spun că această instalație este o invitație tuturor celor care vin să vadă Luna de a privi spre cer.

„Ne bucură tare mult deschiderea pe care Biserica Catolică a arătat-o vizavi de acest proiect cultural, arătând că Biserică reprezintă încă o dată un loc de întâlnire între oameni care au diverse preocupări, de data aceasta aduși împreună prin latura artistică”, a declarat Andi Daisler, directorul Lights On, pentru transilvaniareporter.ro.

Macheta este una realizată la scara de 1:500.000 față de Luna reală. Aceasta va rămâne expusă în Biserica Piaristă, până pe 14 decembrie, iar intrarea este liberă.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile