ONU a emis cea mai importantă provocare - Dacă nu începem să acționăm acum, nu vom evita un dezastru

Share
Tweet
Trebuie sa schimbam ceva Foto: Unsplash

În această dimineață, Organizația Națiunilor Unite a emis un raport important privind schimbările climatice, cerând lumii să înceapă să acționeze imediat.

Acesta avertizează că lumea nu ia măsuri suficiente pentru a preveni un dezastru teribil.

Trebuie să se reducă cu cel puţin 40% emisiile de gaze cu efect de seră în Uniunea Europeană până în 2030, pentru a evita o catastrofă globală de mediu, inclusiv pierderea completă a tuturor recifele de corali și dispariția gheții din Oceanul Arctic, spune noul raport ONU.

Raportul se bazează pe 6.000 de studii științifice care s-au întins pe doi ani.

Rezultatele arată că necesitatea unor schimbări mari și rapide, care trebuie să fie făcute de către orice cetățean al planetei, se referă la modul de a gestiona energia.

Sunt necesare schimbări fără precedent, avertizează oamenii de știință.

“Menţinerea creşterii temperaturii globale la limita de 1,5 grade Celsius şi nu la ţinta de 2 grade Celsius convenită prin Acordul de la Paris din 2015 "ar avea beneficii clare asupra populaţiei şi ecosistemelor naturale".

Menţinerea obiectivului la 1,5 grade Celsius va limita creşterea nivelului mărilor sub 0,1 metri până în 2100, comparativ cu ţinta de 2 grade Celsius. Asta înseamnă reducerea inundaţiilor, iar persoanele care locuiesc în zonele de coastă, pe insule sau în deltele râurilor ar avea mai mult timp să se adapteze schimbărilor climatice.

Recifurile de corali și insulele sunt pe cale de dispariție. Potrivit specialistilor, 80% dintre Insulele Maldive sunt cu aproape un metru deasupra nivelului mării, acestea au cea mai bogată viașp marină și prezinta riscul de a fi scufundate, din cauza creșterii nivelului mării.

Acest lucru înseamnă că lumea nu trebuie doar să treacă la nivel global de la combustibili fosili la sursele de energie regenerabile, ci și să investească în tehnologii care absorb dioxidul de carbon din aer.

Pentru menţinerea ratei de încălzire globală la 1,5 grade Celsius emisiile de dioxid de carbon la nivel global vor trebui să scadă cu circa 45% până în 2030, în comparaţie cu nivelul din 2010 şi să ajungă la "zero" până la mijlocul secolului.

Orice nivel în plus de încălzire globală contează, în special având în vedere că o încălzire de 1,5 grade Celsius sau superioară creşte riscul asociat cu schimbări de lungă durată şi ireversibile, cum ar fi dispariţia anumitor ecosisteme".

Dr. Debra Roberts, autor al raportului, spune că și schimbarea stilului nostru de viață poate face minuni.

„Acesta este un mesaj foarte puternic pentru fiecare individ. Oricine poate contribui la această schimbare masivă, pentru că toată lumea va trebui să se implice. Se poate spune că nu aveți control asupra Pământului, dar aveți control asupra a ceea ce mâncați. Puteți alege modul în care va mișcati în orașe.

"Următorii ani vor fi cei mai importanți din istoria noastră", spun oamenii de știință.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile