Gata cu ora de vară? Uniunea Europeană nu vrea să ne mai dăm ceasurile înainte

Share
203
Tweet
Dezbaterea din Parlamentul European (foto: youtube.com)

Parlamentul European se gândește să renunțe definitiv la ora de vară în toate statele membre UE, ceea ce ar însemna că nu trebuie să mai umblăm la ceasuri de două ori pe an.

Sunt șanse mari să fi citit prin presa din România că Parlamentul European a votat eliminarea orei de vară. Fals! Dintre cei 549 deputați prezenți la întrunirea de săptămâna trecută, 384 au votat ca o anchetă să fie demarată de Comisia Europeană, pentru a stabili dacă merită sau nu să mai păstrăm ora de vară.

Toată discuția a început la cererea oficială a Lituaniei, care – la finalul anului trecut - a propus în Parlamentul European eliminarea orei de vară. Motivul? E atât irelevant, cât și enervant ca întreaga populație să-și dea ceasurie înapoi/înainte de două ori pe an. Și Finlanda a propus același lucru, la cererea a 70.000 de cetățeni care au semnat o petiție în sensul ăsta.

Ora de vară a fost implementată pentru prima oară în timpul primului Război Mondial, prin Marea Britanie, Germania și Austro-Ungaria. Pe atunci, argumentul logic era să le ofere muncitorilor din fabrici o zi mai lungă, pentru ca aceștia să poată produce cât mai mult în folosul armatei.

Practica a continuat până-n ziua de azi, pornind de la idee că se economisește o groază de energie vara dacă Soarele apune mai târziu. Totuși, unele țări au observat că diferența e neglijabilă și, așadar, toată bătaia de cap e nejustificată.

Foto: 123rf.com

Până să primim verdictul Comisiei Europene, dezbaterea continuă. Susținătorii orei de vară spun că ea ajută la scăderea numărului de accidente rutiere în sezonul estival, pentru că șoferii au parte de lumină mai mult timp. Pe de altă parte, oponenții zic că schimbarea orei de două ori pe an ne afectează ceasul biologic și poate avea consecințe negative pe termen lung.

Dacă decizia oficială întârzie, totul va decurge ca până acum. Adică pe 25 martie vom da ceasul cu o oră înainte, iar ora 03:00 va deveni ora 04:00. În caz că renunțăm la practica asta, ideal ar fi ca ora eliminată să fie cea de iarnă, nu cea de vară. Adică să apună Soarele cât mai târziu, să avem și noi mai multă lumină. Nu zic bine?

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile