Pământul ar putea avea o a doua Lună, dar va fi Made in China

Share
Tweet
Cei doi Sori ai planetei Tatooine din Star Wars (1977) Foto: Screenshot, Youtube

Dacă satelitul artificial chiar va fi lansat în spațiu, Terra va arăta pe timpul nopții ca planeta Tatooine din Star Wars (vezi poza de mai sus).

Da, știu că Tatooine avea doi sori, nu două luni, dar peisajul ar arăta cam la fel. Asta dacă savanții chinezi vorbesc serios și chiar vor lansa o a doua Lună pe orbita Pământului, așa cum plănuiesc să facă până-n 2020.

Nu-i o glumă, chiar dacă pare. CASC, o companie privată chineză dedicată ingineriei aerospațiale, vrea să înalțe deasupra orașului Chengdu (districtul Sichuan) o Lună artificială care să ilumineze mai mult cerul pe timpul nopții. Reflectând razele Soarelui de la o altitudine de 500 km, satelitul ar avea o luminozitate de opt ori mai mare decât cea a Lunii adevărate și ar acționa asupra unei zone de până la 80 km în diametru.

Motivul e simplu: să se consume mai puțină energie electrică în iluminarea stradală. Nu pe tot globul, ci în orașul Chengdu. Jurnaliștii de la China Daily scriu că în felul ăsta s-ar putea economisi anual până la 1,2 miliarde yuani, echivalentul a 150 milioane de Euro.

Foto: Flickr/Carol Motherwell | flickr.com/photos/carol_forsyth/6666381437

Președintele companiei CASC, Wu Chunfeng, spune că au împrumutat ideea de la un artist francez care și-a imaginat un colier de oglinzi orbitând în jurul Terrei, sprijinind eforturile Lunii de a ne oferi puțină lumină pe timp de noapte.

Dacă lansarea decurge ca la carte și efectele sunt notabile, chinezii sunt gata să mai lanseze încă două oglinzi gigantice până-n 2022. Încă nu știm cum anume vor arăta, nici cât de mari vor fi exact.

Un mare semn de întrebare pe care-l ridică automat planul ăsta e felul în care vor fi afectate animalele. Locuitorii din Chengdu vor ști ce se întâmplă și vor merge la culcare la ora obișnuită, chiar dacă afară e încă lumină, dar oare schimbarea asta n-o să dea peste cap ceasul biologic al animalelor? Kang Weimin, directorul Institutului de Optică al Școlii Aerospațiale Harbin, spunelumina va fi asemănătoare celei de la apusul Soarelui, deci nu ar trebui să afecteze în vreun fel rutina viețuitoarelor.

Rușii au încercat ceva similar în anii ’90 prin proiectul Znamya. Lansaseră în spațiu o „oglindă orbitală” care să reflecte pe Pământ razele Soarelui cu aproximativ aceeași intensitate ca a unei Luni Pline. Doar că oglinda avea o lățime de numai 20 m, deci efectul era aproape insesizabil. Când au încercat să lanseze un satelit mai mare, dificultăți tehnice i-au forțat să dea înapoi și – până la urmă - să abandoneze complet proiectul.

Să vedem, poate chinezilor le iese. Planul lor e – cu siguranță – mai ambițios decât versiunea din anii ’90, dar asta presupune automat și provocări mai mari. Sperăm doar ca reflexia luminii să nu fie un simplu pretext, iar China să lanseze de fapt o Stea a Morții, ca în Star Wars. Ar fi epic, dar mai bine nu.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile