Paradoxal, plantele contribuie masiv la poluare

Share
13
Tweet
Plantele contribuie la poluare (foto: 123rf.com)

Știm dintotdeauna că plantarea copacilor duce la îmbunătățirea calității aerului, prin producerea de oxigen și absorbirea monoxidului de carbon și a altor substanțe dăunătoare. Dar se pare că e o sabie cu două tăișuri.

Pe timp de caniculă, vegetația orașelor chiar contribuie masiv la poluarea acestora. Conform unui studiu publicat în Environmental Science & Technology, plantele contribuie în proporție de 60% la producția de ozon la nivelul solului în vremurile respective. Compușii Organici Volatili (COV) produși de verdeață reacționează cu oxizii de azot eliberați de emisiile din trafic și, hocus-pocus, se naște ozon!

Păi și de ce ar fi ăsta un lucru rău? Până la urmă, stratul de ozon ne protejează de razele ultraviolete (UV) emise de Soare, nu? Corect, ozonul e benefic vieții câtă vreme se regăsește în stratosfera Pământului. Problema apare în momentul în care ozonul e generat în troposferă, adică la nivelul solului, după cum am descris în paragraful anterior. În situația asta, ozonul dăunează pădurilor și recoltelor, contribuie la descompunerea unor materiale precum cauciuc sau nailon și ne irită plămânii. Cu cât ești expus unei concentrații mai mari de ozon, cu atât îți cresc șansele să te-alegi cu tuse, gât iritat, dureri în piept, dificultăți de respirație, agravare astmului și inflamarea țesutului pulmonar. Deci nu-i de joacă cu el.

Atmosfera Pământului (foto: youtube.com)

Plantele au și ele de suferit de pe urma ozonului troposferic pe care-l generează indirect. Prezent în concentrații mari, gazul ăsta le face să-și închidă stomata, ceea ce conduce la încetinirea proceselor de creștere și fotosinteză. Fotosinteză decelerată înseamnă mai puțin oxigen produs, deci până la urmă tot pe noi ne afectează.

Cercetători ai Universității Humboldt din Berlin au analizat concentrațiile chimicalelor emise de plante în zona metropolitană Berlin-Brandenburg. Ca să facă o legătură între poluare și temperatură, savanții au analizat datele din vara lui 2006 (când a fost caniculă) și vara lui 2014 (când temperaturile au fost OK). Rezultatele au fost șocante. Nu pentru că plantele s-au dovedit a fi „rele”, ci pentru că și-au dat seama exact cât rău pot face. Într-o zi cu 25 grade Celsius afară, emisiile vegetației au contribuit în proporție de 6-20% la producerea ozonului troposferic. Când temperatura a depășit pragul de 30 grade Celsius, contribuția plantelor a urcat și ea la valoarea de 60%.

Păi și ce-i de făcut? Ne apucăm să tăiem copacii și să smulgem toate florile pe care le vedem? Liderul echipei de cercetători, Dr. Galina Churkina, spune că nu. În primul rând, campaniile de plantat puieți trebuie să țină cont de specia arborilor, pentru că nu toți emit Compuși Organici Volatili în egală măsură. Spre exemplu, mesteacănul și teiul se pot lăuda cu emisii foarte scăzute de COV. La polul opus, plopul, salcia și stejarul sunt periculoși în contextul ăsta.

În al doilea rând, să ne amintim că plantele nu produc ozon de capul lor, ci atunci când se „aliază” cu noxele emise de mașini. Așadar, e de preferat ca pe marginea străzilor intens circulate să nu existe plante generoase la capitolul COV.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile