Picăturile astea de ochi ar putea fi leacul pentru orbire

Share
266
Tweet
Picături de ochi Foto: 123rf.com

Milioane de oameni vor scăpa de calvarul injecțiilor în ochi și chiar își vor putea administra singuri tratamentul, odată ce picăturile ajung în farmacii.

Degenerescența maculară legată de vârstă e principala cauză a orbirii, la nivel global. Afecțiunea asta distruge treptat macula, adică partea retinei responsabilă pentru vederea centrală clară, pentru distingerea detaliilor fine. Mulțumită ei poți citi cărți cu font mic, spre exemplu. Odată afectată macula, începi să vezi din ce în ce mai încețoșat și distorsionat.

În momentul de față, tratamentul presupune injectarea unei substanțe direct în ochi, sub anestezie locală. Pe lângă faptul că ți se face pielea de găină când îți imaginezi așa ceva, străpungerea globului ocular cu un ac favorizează infecțiile. Procedura asta oribilă ar putea deveni o amintire neplăcută în curând, mulțumită unor biochimiști englezi.

Publicat în jurnalul „Investigative Ophthalmology & Visual Science”, studiul lor a arătat că tratamentul anti-DMLV poate fi administrat la fel de bine sub forma unor picături de ochi speciale. Acestea conțin substanțe capabile să penetreze (inofensiv) celulele ochiului pentru a livra medicamentul propriu-zis în „fundul” globului ocular, fără a mai fi nevoie de ace.

Foto: http://isighteyecare.com/services/amd-eye-treatment/

Fusese dovedit încă de anul trecut că picăturile anti-degenerescență maculară sunt eficiente în cazul șoarecilor, dar acum experimentele s-au axat pe mamifere mai mari: iepuri și porci. Biochimiștii Universității Birmingham (UK) au administrat cu succes medicamentul sub formă de picături și spun că e cât se poate de eficient.

Dr. Felicity de Cogan, lidera echipei de savanți, explică de ce rezultatele obținute sunt atât de importante: „Medicamentele sub forma unor picături de ochi le-ar permite pacienților să-și administreze singuri tratamentul. Ar fi mai puțin costisitor, ar economisi timp atât pentru pacienți, cât și pentru medici, și ar reduce riscul complicațiilor ce pot apărea în urma injecțiilor”.

Savanții speră că testele pe oameni vor fi aprobate cât de curând, ca să poată începe în primăvara lui 2019.

Se estimează că până în 2020, numărul persoanelor care suferă de degenerescență maculară va crește până la 200 milioane, iar până-n 2040 ar putea ajunge chiar la 300 milioane. Să sperăm că nu va fi cazul, că noile picături de ochi vor șterge cu buretele cifrele astea pesimiste.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile