Gabriela Firea combate poluarea din București cu prețuri mai mari pentru locurile de parcare

Gruia Dragomir

Story Finder
Share
Tweet
Bucureștiul, cea mai mare parcare a României

Bucureștenii vor plăti 10 lei/oră atunci când își vor parca mașina în centrul Buureștiului. Da, e oficial! Acest tarif a intrat în vigoare de astăzi, ca o măsură de combatere a poluării.

Noile tarife pentru utilizarea locurilor de parcare din centrul Capitalei au fost majorate prin votul Consiliului General, Primăria Gabrielei Firea susţinând că măsura e necesară pentru că în Bucureşti au fost depăşite valorile-limită stabilite prin legislaţia Uniunii Europene privind calitatea aerului. Bineînțeles, una dintre cauze este poluarea din cauza traficului intens. Astfel, cu aceste prețuri majorate pentru locurile de parcare, Firea vrea să-i descurajeze pe bucureșteni să mai circule cu mașina. Și nu ar fi o măsură deloc rea dacă am avea transport în comun eficient și curat. Sau dacă am avea piste de biciclete care să lege toate zonele importante ale Bucureștiului. Dar ne-am obișnuit deja ca duamna Primăreasă să pună carul înaintea boilor.

Iată ce trebuie să știi despre noile tarife pentru parcatul mașinii în București

Prin Hotărârea CGMB se instituie trei zone de taxare în Capitală, taxa va fi de 10 lei pe oră în zona centrală (zona 0).

Zona 0 este compusă din patru sub-zone:

- zona parcajului subteran Intercontinetal, străzile N. Bălcescu – C.A. Rosetti – D. Gerota – J. L. Calderon – T. Arghezi – Carol I;

- zona parcajului subteran din Piaţa Unversităţii , străzile N. Bălcescu-I. Câmpineanu-Calea Victoriei-Splaiul Independenţei -Halelor-I. C. Brătianu;

- zona parcajului suprateran Cocor, străzile I. C. Brătianu-Sf. Vineri-Calea Moşilor-H. Botev-C. Coposu.

- a patra zonă este cea a parcajului suprateran Unirea, cu străzile C. Coposu-M. Basarab-Mircea Vodă-Unirii-Brătianu.

Tarifele scad la 5 lei, 2,5 lei, respectiv 1,5 lei pe oră pe măsură ce ne îndepărtăm de centru.

Zona 1 cuprinde locurile de parcare special amenajate între zona 0 şi perimetrul stabilit prin acordul Planului Integrat de Calitate a Aerului, delimitat de străzile: Piaţa Victoriei – bd. Iancu de Hunedoara – str. Polonă – str. Mihai Eminescu – str. Traian – str. Nerva Traian – bd. Gh. Şincai – str. Lânăriei – Calea Şerban Vodă – bd. Mărăşeşti – str. Mitropolit Nifon – bd. Libertăţii – Calea 13 Septembrie – str. Izvor – str. B. P. Haşdeu – str. Vasile Parvan – str. Berzei – str. Buzesti – Piaţa Victoriei.

În zona 1 se aplică tarife de 5, respectiv 2,5 lei pe oră: 5 lei/oră - tarif unic de luni până vineri în intervalul orar 06.01-18.00, cu extindere, în funcţie de parcaj, în zone unde numărul de vizitatori este mare, de luni până duminică în intervalul orar 00.00-24.00; după intervalul maxim de parcare de 2 ore, se aplică măsura suprataxarii la un nivel dublu pentru fiecare oră de depăşire.

Se aplică 2,5 lei/oră - tarif unic în zilele săptămânii în intervalul orar 18.01-06.00, acolo unde nu s-a dispus extinderea tarifului de 5 lei/oră. În ambele cazuri, tariful permite utilizarea unui loc de parcare, fără rezervarea sau nominalizarea locului de parcare. Pentru unităţile hoteliere, complexe comerciale, săli de spectacole, baze sportive - locuri de parcare rezervate pe bază de contract tariful este de 5 lei/oră x 24 ore x 30 zile.

Riveranii beneficiază de un tarif preferenţial lunar de 100 lei. Zona 2 cuprinde locurile de parcare special amenajate între zona 1 şi limita administrativă a oraşului.

Tarife utilizabile în zona 2: 2,5 lei/oră – tarif unic de luni până vineri în intervalul orar 06.01-18.00, cu extindere, în funcţie de parcaj, în zone unde numărul de vizitatori este mare, de luni până duminică în intervalul orar 00.00-24.00 (tariful permite utilizarea unui loc de parcare, fără rezervarea sau nominalizarea locului de parcare); 1,5 lei/oră-tarif unic în zilele săptămânii în intervalul orar 18.01-06.00, acolo unde nu s-a dispus extinderea tarifului de 2,5 lei/oră (tariful permite utilizarea unui loc de parcare, fără rezervarea sau nominalizarea locului de parcare).

Tariful preferenţial pentru unităţile hoteliere, complexe comerciale, săli de spectacole, baze sportive – locuri de parcare rezervate pe bază de contract este de 2,5 lei/oră/24 ore/zi, iar penru riverani – de 80 lei/luna. Ca şi în cazul celorlalte zone, tariful permite utilizarea unui loc de parcare, fără rezervarea sau nominalizarea locului de parcare. Tariful pentru serviciul de blocare/deblocare autovehiculelor este de 200 de lei.

Da, e complicat și absolut inutil și va întinde și mai mult nervii bucureștenilor.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile