Primarii din Republica Moldova sunt de acord că „Basarabia e România”. Ne unim sau nu?

Share
829
Tweet
Foto: facebook.com/basarabiapamantromanesc

Având în vedere că 2018 e Centenarul Marii Uniri de la Alba Iulia, mulți politicieni vor să-l sărbătorească prin fuzionarea României și Republicii Moldova într-un singur stat.

Peste 100 de primari de peste Prut au venit ieri la București ca să discute despre o nouă Unire. Semnatari ai unei declarații simbolice de unire cu România, aceștia s-au întâlnit cu Președintele USR, Dan Barna, şi vicepreşedintele Vlad Alexandrescu. După cum povestește Barna pe Facebook, liderii locali basarabeni sunt nerăbdători să scrie istorie: „Primarii care au fost astăzi la USR își doresc cu ardoare unirea cu România. Își doresc asta dincolo de contexte politice, dincolo de realități demografice sau strategice”.

Normal că dincolo de realități. Dan Barna e conștient că visul frumos e departe de a putea fi realizat: „În acest moment, mi se pare că orice afirmaţie este prematură şi e strict politicianistă. Noi susţinem că Republica Moldova trebuie să fie alături de România, parte a Uniunii Europene. Ce modalitate vom găsi, că aceasta poate să fie unirea la un moment dat, nu e nicio problemă, dar strict factual, la nivelul 2018, în momentul de faţă, noi vedem o Moldovă alături de România în Uniunea Europeană”.

Câțiva dintre participanții la întâlnirea de duminică (foto: facebook.com/DanBarnaUSR)

Moldova mai are multă mămăligă de mâncat până să se gândească la UE. Traian Băsescu estimeazăîn următorii 15-20 de ani nici nu se pune problema: „Frontiera de est a UE este pe Prut. Republica Moldova are cel mult șansa să rămână cu Acordul de Asociere”.

Hai să nu le plângem de milă vecinilor noștri, totuși. Deși primarii sunt pro-unire, cetățenii de rând au o cu totul altă viziune: s-ar lăsa mai degrabă anexați de Rusia decât să se unească cu noi. Un sondaj de opinie realizat în noiembrie 2017 de Institutul de Politici Publice arată că 33% dintre moldoveni și-ar dori ca țara lor să fie înghițită de Mama Rusie. În schimb, doar 21,8% consideră că unirea cu România e o idee bună. Să fie sănătoși!

Foto: facebook.com/basarabiapamantromanesc

Chiar dacă moldovenii nu vor s-o recunoască, o eventuală unire ar fi în avantajul lor. În același timp, economia lor ne-ar trage pe noi în jos. România are momentan o populație de 6 ori mai mare decât a Republicii Moldova și un Produs Intern Brut de aproape 27 de ori mai mare. Unirea ar mai astupa din prăpastia asta, dar cu un efort fianciar imens din partea României.

Anual s-ar cheltui în plus un miliard de Euro doar pentru ca pensiile moldovenilor să ajungă la același nivel cu ale românilor. Încă jumătate de miliard s-ar duce pe egalarea salariilor bugetarilor din cele două state. În plus, investițiile de stat ar trebui să crească cu vreo 7,5 miliarde pe an.

Nu-i grabă. Putem sărbători Centenarul cu mici și bere, nu neapărat cu o nouă unire.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile