Resursele Pământului s-au epuizat astăzi - începem să trăim "pe datorie"

Ana Tepșanu

Nonprincess
Share
172
Tweet
Resursele Pământului s-au epuizat astăzi

Tu la ce te gândești când auzi asta: "oamenii și-au consumat astăzi toate resursele pe care planeta le poate produce într-un an"?

Ești în tabăra celor care-și pun multe semne de întrebare și se gândesc cu spaimă la viitor sau în cea a celor care zic "eeeee, ce contează, doar n-o să dispară pământul cât mai trăiesc și eu pe el"?

Îmi pare rău să-ți spun, dar mi se pare că ești un om foarte trist (deși sigur nu vezi asta) dacă te încadrezi în categoria B, categorie unde sunt oamenii care nu dau doi bani pe această Planetă și pe mediul înconjurător și preferă să ia totul de-a gata.

Pământul

ONG-ul Global Footprint Network a dezvăluit că omenirea va trăi "pe datorie" până la 31 decembrie 2017, iar că acest moment se întâmplă tot mai devreme în fiecare an.

"În mai puțin de opt luni de zile, am epuizat resursele pe care Terra ni le pune la dispoziție pentru întregul an. Ziua în care se termină resursele generate de Pământ, Earth Overshoot Day (EOD), marchează data când solicitările umanității depășesc capacitatea de regenerare a Pământului în acel an", notează cei de la WWF, împreună cu cei de la Global Footprint.

Pentru calculele sale, Global Footprint ține cont de amprenta de carbon și de resursele consumate pentru pescuit, creșterea animalelor, culturi, construcții și utilizarea apei.

Resursele Pământului s-au epuizat astăzi

În 2016, "Overshoot Day" a fost 3 august. Chiar dacă ritmul acestei progresii a încetinit puțin în ultimii șase ani, această dată simbolică "continuă să avanseze: această zi se înregistra la sfârșitul lui septembrie în 1997, iar acum se întâmplă la 2 august. Pentru a ne asigura nevoile, avem nevoie astăzi de echivalentul a 1,7 planete", relevă cele două ONG-uri.

Supraconsumul este evident, iar costul acestuia se traduce prin - penurii de apă, deșertificare, eroziunea solului, scăderea productivității agricole și a stocurilor de pește, despădurire, dispariția speciilor.

"Să trăim pe datorie nu poate fi decât ceva provizoriu, pentru că natura nu este un zăcământ pe care îl putem utiliza la nesfârșit", notează ONG-urile.

Resursele Pământului s-au epuizat astăzi

Fun fact:

În anul 1961, anul în care a fost fondată organizația WWF, oamenii utilizau doar două treimi din resursele naturale, iar majoritatea țărilor încă aveau rezerve ecologice.

Amprenta noastră ecologică era mai mică și putea fi suportată. În ziua de azi, ne aflăm într-o situație total opusă - emisiile de gaze cu efect de seră "reprezintă ele singure 60% din amprenta noastră ecologică mondială".

Câteva semne bune:

În pofida creșterii economice mondiale, emisiile de CO2 legate de energie nu au crescut în 2016 pentru al treilea an consecutiv. Potrivit ONG-urilor, asta se poate explica în parte prin dezvoltarea importantă a energiilor regenerabile în domeniul producției de electricitate.

China (țara cu cea mai extinsă amprentă ecologică totală), și-a luat angajamentul de a integra o abordare ecologică în planul de dezvoltare pentru următorii cinci ani și a adoptat inițiative pentru reducerea emisiilor de carbon. Scoția, Costa Rica și Nicaragua sunt alte exemple de țări care adoptă sisteme energetice ce reduc emisiile de carbon.

Resursele Pământului s-au epuizat astăzi

Cum putem schimba această tendință negativă via WWF

- Ca simpli consumatori - alegând produse locale, ecologice sau certificate (obținute într-un mod ce nu utilizează iresponsabil resursele) - FSC pentru produse din lemn, carton sau hârtie și MSC pentru pește ori fructe de mare. De asemenea, putem limita consumul propriu de energie și opta pentru modalități de transport mai puțin poluante.

- Ca societate - reciclând deșeurile, participând la diferite acțiuni de prevenire a tăierilor ilegale de lemn (prin aplicația mobilă Inspectorul Pădurii), implicându-ne în acțiuni de ecologizare, ș.a.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile