România e printre cele mai sigure țări din lume, după rata criminalității

Share
65
Tweet
Foto: maps.google.com

La câte crime și violuri se comit prin Vaslui, media națională e surprinzător de bună.

Conform datelor Băncii Mondiale, România se numără printre țările cu cea mai mică rată a criminalității din lume: 1,5. Asta înseamnă 1,5 victime la fiecare 100.000 locuitori, în anul 2015 (cel mai recent actualizat).

Ok, e mult sau puțin? Nicăieri pe site-ul Băncii Mondiale nu am găsit opțiunea de a sorta statisticile, să văd un top al țărilor, așa că am downloadat baza de date și am început să mă joc cu ea prin Excel.

Așa am aflat că, în ce privește rata criminalității, România se situează abia pe locul 172 în lume, din 230 de state analizate. Ai putea spune că e al 59-lea cel mai sigur stat de pe Pământ. Stai așa, nu erau - în total – 195 de țări pe toată planeta? Ba da, dar tabelul Băncii Mondiale include și regiuni precum Africa Subsahariană sau Macao, o regiune administrativă specială din China. În fine, ăștia despică firu-n patru.

Lider la capitolul omucideri este El Salvador, cea mai mică și cea mai dens populată țară din America Centrală. La fiecare 100.000 locuitori, 109 au fost uciși în 2015.

Medalia de argint o ia Irak, cu 66 de victime la suta de mii de locuitori. Valoarea asta datează din 2007, ultimul an când s-au cules date din Irak. Am mutat-o eu în tabel în coloana „2015”, ca să le pot sorta.

În fine, podiumul e completat de o altă republică central-americană: Honduras. 64 de cetățeni din 100.000 și-au găsit sfârșitul aici în 2015.

La polul opus, cele mai sigure „țări” din lume par să fie Lichtenstein, Andorra, San Marino și Monaco, cu zero victime înregistrate în cel mai recent an analizat. Cică în San Marino n-a mai fost comisă vreo crimă din 2002 încoace. Deh, cu o populație de 33.000 (încap toți pe Stadionul Dan Păltinișanu din Timișoara), nici nu prea ai pe cine să omori.

Vecinii de peste Prut sunt mai violenți decât noi. Situată pe locul 132, Moldova avea o rată a criminalității de 3,2 în 2014. Mai mult decât dublu față de noi.

Harta mondială a criminalității (foto: data.worldbank.org)

Toate statisticile astea se referă la omucideri intenționate, ca rezultat al „disputelor domestice, violenței interpersonale, certurilor violente pe resursele pământului, violenței găștilor de golani care-și dispută teritorii” etc. Așa scrie pe site.

Datele au fost furnizate de Biroul ONU pentru Droguri şi Criminalitate (UNODC), cele mai recente statistici datând din 2015.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile