Mii de români au semnat petiția pentru legalizarea marijuanei, iar ăsta e doar începutul

Gruia Dragomir

Story Finder
Share
724
Tweet
credit foto: Esteban Lopez

Marijuana nu o să se legalizeze prea curând în România. Să nu ne facem iluzii, pentru că trăim într-o țară în care se tot plănuiește un referendum pentru familia tradițională. Suntem încă atât de conservatori și de închiși la minte încât încă așteptăm să vină alții să ne facă bine cu forța.

Cu toate acestea, ar exista totuși o mică șansă să se vorbească mai mult despre beneficiile marijuanei medicinale, dacă toți românii care au fumat un joint ar semna această petiție. Și, cine știe, dacă se strâng 1 milion de semnături, poate o punem și noi, iubitorii de ganja, de un referendum.

Marijuana este legală sub o formă sau alta în 20 de state europene, în 30 de state din SUA, state din America Latina, Israel, Australia și Canada. Iar marijuana nu este folosită doar recreațional, ci și în tratarea și ameliorarea simptomelor unor boli devastatoare precum: cancer, epilepsie, Alzheimer, Parkinson, Boala Crohn și alte boli inflamatorii, scleroză multiplă, diabet, boli neurologice etc.

În România situația este extrem de complicată (vom reveni cu un articol mai complex despre acest lucru), marijuana medicinală ar fi legală, încă din 2005, dar tratamentul cu marijuana medicinală nu poate fi utilizat în mod legal, acesta nici nu poate fi produs, prelucrat sau comercializat.

De asemenea, dacă am procura produse medicinale din marijuana din alte state în care este legal, nu am avea dreptul să îl folosim pentru sănătatea noastră în România, pentru că Ministerul Sănătății nu ar avea norme legale prin care să legifereze deținerea și/sau utilizarea de marijuana medicinală de către cetățeni români.

Așa s-a ajuns și la situații absurde, perecum faptul că americanii vor cultiva marijuana medicinală în România, dar tu, dacă fumezi un cui, poți să ajungi la pușcărie.

Există motive clare și fondate pe studii științifice pentru care marijuana medicinală este legală în aproape jumătate din lumea civilizată, dar românii aleg să nu facă nimic pentru eliminarea stigmatului asociat marijuanei, chiar dacă o fumează în fiecare seară în bucătărie, înainte de a se pune la un filmuleț.

Inițiatorii petiției sunt oameni care fie sunt bolnavi, fie au bolnavi în familie sau specialiști din domeniu care înțeleg fenomenul și care caută să găsească variante de tratament, șanse la viață, drepturi egale de acces la tratament și sunt informați și deplin conștienți de tratamentul pe care îl solicită legal în România.

Așadar, semnează această petiție și spune-le prietenilor despre ea, doar așa există șanse ca România să aibă, cât mai curând, o legislație coerentă, uniformă și care să permită utilizarea canabisului în scop medicinal.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile