Românii nu au limite: suntem cei mai mari bețivi din lume, dovedit statistic

Share
6.3K
Tweet
Foto ilustrativ Foto: Mediafax, via Arhiva Libertatea

Cum se face că mereu suntem lideri în topurile nasoale?

Un studiu marca Global Burden of Disease ne-a convins că nimeni nu poate bea cot la cot cu românii. Realizată de 512 cercetători din 243 de instituții, cercetarea își propusese să verifice mitul că un consum constant și moderat de alcool e benefic pentru sănătate. Analizând mii de studii și statistici din 195 de țări, înregistrate în perioada 1990-2016, savanții au demonstrat că sintagma „doză recomandată de alcool” e un nonsens.

Deși e adevărat că alcoolul are anumite beneficii, precum faptul că o bere pe zi scade cu 40% riscul apariției pietrelor la rinichi, toate plusurile sunt eclipsate de efecte negative grave. Consumul zilnic de alcool, chiar și în cantități moderate, poate conduce la apariția cancerului de sân, de laringe, accidente vasculare, ciroză și multe altele. Pe scurt, nu merită.

Concret, din 100.000 de non-băutori, doar 914 au ajuns să sufere de boli asociate cu consumul de alcool. Dintre cei care-și toarnă o băutură pe zi (o bere / un shot de tărie / un păhărel mic de vin), 918 din 100.000 au dezvoltat afecțiuni de-astea. În ce privește persoanele care beau două băuturi alcoolice pe zi, numărul victimelor urcă până la 977. Dacă ești porc și bagi CINCI unități de alcool zi de zi, te poți regăsi printre cei 1252 din 100.000 care fac ciroză sau alte boli din cauza asta.

Bun, deci riscul îmbolnăvirii crește pe măsură ce torni mai mult alcool în tine, pe termen lung. Logic. Dar oare românii cât beau, mai exact, de sunt pe locul 1 în lume? Conform studiului Global Burden of Disease, un bărbat român consumă – în medie – 8 BĂUTURI ALCOOLICE ÎN FIECARE ZI. Asta înseamnă opt sticle mici de bere sau opt shot-uri de pălincă sau opt păhărele foarte mici de vin. Wow, suntem mai porci decât credeam.

Foto: Global Burden of Disease study / The Lancet

Pe locul 2 în topul mondial se clasează bărbații portughezi, care bagă 7,2 băuturi alcoolice pe zi, iar podiumul e completat – la egalitate - de luxemburghezi, lituanieni și ucraineni, cu 7 unități de alcool pe zi.

Cercetătorii au definit o unitate de alcool ca fiind 10 grame, cantitatea aproximativă care se regăsește într-o bere mică de tărie medie.

Româncele, în schimb, sunt atât de cuminți încât nu intră nici măcar în Top 10. Clasamentul femeilor consumatoare de alcool e condus de Ucraina (4,2 băuturi pe zi), Andora, Luxemburg și Belarus (3,3 unități).

Foto: Global Burden of Disease study / The Lancet

Concluzia e simplă: „Oamenii nu ar mai trebui să creadă că o băutură sau două pe zi înseamnă o cantitate bună. Este bine să nu beţi deloc”, ne învață Prof. Emmanuela Gakidou, coordonatoarea studiului.

Lol, spune-le asta românilor care-și încep ziua cu o dușcă de rachiu pe post de cafea.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile