Rusia a fost exclusă de la Jocurile Olimpice de Iarnă 2018, pentru că sportivii ruși se dopează la fel cum respiră

Gruia Dragomir

Story Finder
Share
26
Tweet
Sursă foto: en.kremlin.ru

Comitetul Internaţional Olimpic a anunțat suspendarea Rusiei de la Jocurile Olimpice de iarnă din 2018. Este o decizie fără precedent și o umilință incredibilă pentru ruși. CIO a declarat că unii sportivi ruşi vor putea totuși evolua la probe individuale sau pe echipe, dar sub un drapel neutru sub numele „Sportiv Olimpic din Rusia (SOR)”.

De asemenea, echipamentul în care vor concura va avea înscris doar numele lor şi drapelul olimpic, fără steagul sau culorile Rusiei. Imnul Rusiei nu va fi intonat la ceremonia de deschidere și nici în cazul în care un sportiv rus va câștiga vreuna dintre probe. Mai mult, CIO a decis şi excludere pe viaţă de la JO a ministrului rus al Sporturilor, Vitali Mutko, şi a secretarului Iuri Nagornih.

În plus, toți sportivii ruși care vor dori să concureze la JO de iarnă din Coreea de Sud vor fi testaţi în mai multe rânduri pentru dopaj.

Este pentru prima oară în istoria Jocurilor Olimpice când un comitet olimpic este exclus integral la una dintre ediții.

În 2016, un raport întocmit de avocatul canadian Richard McLaren a arătat că peste 1.000 de sportivi ruşi ce au participat în peste 30 de discipline sportive au fost implicaţi într-un sistem de dopaj centralizat, cu sprijinul și sub supravegherea serviciilor secrete, timp ce cinci ani. Obiectivul lor era ca la Jocurile Olimpice de la Soci din 2014 să câștige cât mai multe medalii, arătând astfel superioritatea fizică a rușilor.

Așadar, această decizie extremă vine ca urmare a dopajului de stat organizat din Rusia. Agenţia Mondială Antidoping (WADA) a anunţat, la 11 noiembrie, că a intrat în posesia unei baze de date a laboratorului din Moscova, care confirmă raportul McLaren privind dopajul susţinut de stat în Rusia.

WADA a precizat că documente din perioada ianuarie 2012 - august 2015 au intrat în posesia departamentului său de informaţii şi investigaţii și că analiza documentelor a fost finalizată şi prezentată în cadrul şedinţei comitetului său executiv, din 15-16 noiembrie, de la Seul.

Întregul scandal de dopaj în care este implicată Rusia a fost susținut și de Grigori Rodcenkov, fost şef al laboratorului antidoping de la Moscova până în noiembrie 2015, care a declarat, în mai 2016, pentru New York Times, că zeci de sportivi ruşi (printre care 15 medaliaţi olimpici), au profitat de un sistem de dopaj organizat şi supravegheat de serviciile secrete ruse, pentru Jocurile Olimpice de la Soci, din 2014.

Totul este documentat și într-un documentar Netflix:

Doi angajați ai laboratorului au avut parte de o moarte subită în 2016, iar Rodcenkov s-a refugiat în SUA, temându-se pentru că va avea și el parte de aceeași soartă.

Kremlinul a răspus la acuzaţiile lui Rodcenkov, precizând că sunt „calomnii ale unui transfug”. De asemenea, în urma excluderii de la JO 2018, televiziunea rusă a anunțat că nu va transmite Olimpiada.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile