S-a lansat aplicația care te ajută să nu mai irosești mâncarea. Și e românească

Ana Tepșanu

Nonprincess
Share
316
Tweet
Foto ilustrativ

Gândește-te puțin - câtă mâncare irosești vs câți oameni au nevoie de acea hrană?

Risipa alimentară nu este o poveste, ci un fapt real, demonstrat în cifre și destul de alarmant la nivel mondial.

Un raport al Uniunii Europene arată că cele mai multe deşeuri alimentare provin din gospodării (53%), la care se adaugă 19% din procesarea alimentelor şi 12% din serviciile alimentare. România nu deține date oficiale, dar asta nu înseamnă că food waste-ul nu există și în țara noastră minunată.

Asociația O Masă Caldă s-a gândit fix la aceste lucruri atunci când a lansat aplicația ShareFood prin care restaurante, hipermarketuri și firme de catering din România pot dona mâncarea pe care nu o mai folosesc.

Așa cum este prezentat pe site-ul asociației, în România, 41,7% din populație se află la risc de sărăcie - o astel de inițiativă își propune să reducă mâncarea irosită și să-i ajute pe cei care au nevoie, în același timp.

Share Food

Aplicația se adresează celor activi în domeniul de business - cum ar fi restaurantele sau hipermaketurile, iar cei care vor beneficia de pe urma ei sunt asociații, organziații sau instituții care au ca obiectiv ajutorarea persoanelor dezavantajate în societate.

Direcţia de Asistenţă Socială şi Medicală din cadrul Primăriei Cluj-Napoca s-a implicat deja în proiect, iar primarul Clujului, Emil Boc, a declarat că salută și susține această inițiativă.

În clipa de față, aplicația este destinată celor care au Android. Toate cererile de cont nou sunt aprobate de un administrator care verifică corectitudinea datelor înscrise, după codul de identificare fiscală.

ShareFood este disponibilă la nivel național, iar până acum a primitcereri de validare conturi de donatori şi beneficiari din Cluj-Napoca, Bistrița şi Târgu Mureș.

"De când am lansat programul O Masă Caldă, în urmă cu aproape 5 ani, ne-am asumat ca obiectiv și combaterea risipei de hrană.

Până acum, acest obiectiv a fost integrat în modul în care facem cumpărături pentru bucătăriile în care gătim beneficiarilor noștri, timp în care ne-am construit o rețea de producători de hrană (restaurante, magazine mici și mari, producători, firme de catering) care doresc să contribuie la acoperirea mai bună a nevoii de hrană în comunitate, dar și de beneficiari (ONG-uri, centre de zi sau centre de găzduire permanentă, instituții care oferă servicii sociale).

Astfel, această aplicaţie a venit firesc, ca o extindere a activităţilor noastre", a declarat George Jiglau-Labunet, membru fondator Asociaţia O Masă Caldă.

Echipa angrenată în proiectul ShareFood este formată din:

  • Raimonda Boian şi George Jiglău, administratorii aplicaţiei din partea asociaţiei OMC
  • Andreea Rusu şi George Ginguta, dezvoltatorii aplicaţiei.

"Aplicaţia ShareFood este rezultatul unei munci de echipă, care, pe parcursul unui an de zile, a sucit pe toate părţile posibilele probleme pe care le poate întâmpina implementarea ei, plecând de la transport şi până la corectitudinea şi onestitatea donatorilor şi beneficiarilor.

Le mulţumim Andreei Rusu şi lui George Gînguţă pentru că au crezut în idea noastră şi şi-au asumat, voluntar, multe, foarte multe ore de muncă pentru transformarea acesteia în realitate. O realitate numită ShareFood, disponibilă în Google Play/Store", a declarat Raimonda Boian, membru fondator Asociaţia O Masă Caldă.

Share Food

Asociaţia O Masă Caldă are sediul în Cluj-Napoca, dar are activităţi şi în Bucureşti, Bistriţa, Satu Mare, Adjud şi Constanţa, unde asigură în jur de 900 de porţii de mâncare săptămânal.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile