Schimbare majoră în aeroporturi: zborurile nu vor mai fi la fel de-acum încolo

Analia Milcoiu

Ghost Writer
Share
14
Tweet
Foto ilustrativ Foto: Unsplash.com/Erik Odiin

Mulțumită tehnologiei de ultimă generație, un zbor cu avionul ar putea deveni la fel de simplu ca un drum cu autobuzul.

Guvernul australian face tot posibilul să fluidizeze traficul pasagerilor prin aeroporturi. Anul trecut a semnat un contract de 22,5 milioane $ cu Vision-Box, companie portugheză specializată în sisteme de recunoaștere facială, pentru implementarea unor „porți electronice smart”. Nici măcar nu trebuie să te oprești și să privești înspre cameră, că ochiul digital te recunoaște din mers. Pur și simplu îți vezi de drum, fără să mai prezinți nimănui pașaportul sau cartea de îmbarcare.

Foto: Screenshot YouTube/Vision Box

Australienii speră că așa vor decurge lucrurile și la plecări, și la sosiri, în toate aeroporturile țării, pentru ca aglomerația și cozile interminabile să devină simple amintiri urâte. Primele „porți smart” vor fi montate până la finalul lui 2018, să poată fi testate pe viu. Vreo 40 de milioane de oameni vin și pleacă cu avionul în/din Australia anual, deci fluidizarea proceselor de check-in și check-out sunt binevenite.

Totuși, te poți baza pe tehnologia asta? Poliția din Țara Galilor folosește un sistem similar, care dă rateuri în 92% dintre cazuri. L-au testat prima oară anul trecut, pe stadionul din Cardiff unde s-a jucat finala Champions League, iar sistemul de recunoaștere facială a alertat autoritățile că 2297 de microbiști prezenți ar fi potențiali infractori. De fapt, niciunul nu era.

Câtă vreme recunoașterea facială gafează în halul ăsta, nu pare o idee bună s-o implementezi în aeroporturi. Poate semeni cu vreun terorist din baza de date a Poliției, iar programul le spune oamenilor legii să te rețină pentru verificări. În loc să economisești timp păstrându-ți pașaportul și boarding pass-ul în borsetă, ajungi să pierzi zeci de minute aiurea.

Sau poate sistemul nici măcar nu te recunoaște, că în ziua respectivă arăți un pic diferit față de poza din pașaport. E destul de probabil să pățești asta și, până la urmă, tot la actul de identiate ajungi să apelezi.

Dar cine știe? Poate că cele 22,5 milioane $ investite de Guvernul australian în implementarea „porților smart” vor fi suficiente pentru perfecționarea tehnologiei respective. Poate că va fi cel mai sofisticat sistem de recunoaștere facială de până acum și se va descurca perfect. Dacă funcționează, poate se implementează modelul și prin aeroporturile românești - măcar peste câteva zeci de ani.

Totuși, cel mai mult timp în aeroport nu-l pierzi prezentându-ți pașaportul, ci desfăcându-ți cureaua, descălțându-te, golindu-ți buzunarele de chei și monede etc. Uite ce ne-ar trebui, mai degrabă: un scanner care să identifice eventuale obiecte periculoase asupra ta fără să mai trebuiască să-ți scoți cureaua!

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile