Pe 8 iunie se reiau protestele Roșia Montana - politicienii sunt din nou mână în mână cu interesele Gold Corporation

Gruia Dragomir

Story Finder
Share
Tweet
sursă foto: facebook.com/rosia.montana.in.unesco

Îți spuneam ieri că Guvernul Dăncilă a oprit procedura de includere a Roșiei Montane în UNESCO pe ultimul metru, pentru că între 24 iunie și 4 iulie, la Bahrain, se decide dacă Roșia Montană intră pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Decizia a fost luată fără nicio dezbatere publică, fără niciun anunț, pe furiș.

Așa se face că românii sunt așteptați din nou în stradă, pe 8 iunie, de la ora 18:00, în Piața Universității.

„Din experiența celor 15 ani de campanie pentru salvarea Roșiei Montane știm ce înseamnă tăcerea. Cei ce se află la putere au pledat mereu pentru exploatare, nu pentru patrimoniu. Politicienii au mers mână în mână cu interesele Gold Corporation, indiferent de cine a fost la putere.

Am văzut în trecut ce se întâmplă în astfel de momente. În spatele ușilor închise, susținătorii proiectului minier se întâlnesc cu reprezentanții statului și le promit tot felul de beneficii, mai mult sau mai puțin reale, mai mult sau mai puțin legale.

Singura noastră soluție este să fim uniți, să fim împreună și să ieșim în stradă!”, au scris organizatorii evenimentului de pe Facebook.

Aparent, decizia de stopare a procedurii de includere a Roșiei Montane în UNESCO a fost luată de Ministrul Culturii pentru că România încă poartă un proces cu Gabriel Resources, acționarul majoritar al Rosia Montană Gold Corporation, și includerea în UNESCO ar fi putut fi folosită de avocați în defavoarea statului român.

Însă, lucrurile nu stau chiar așa. Iată ce spune Dr. Marcos A Orellana, profesor la George Washington University School of Law:

„Dosarul pentru includerea Roșiei Montane pe Lista Indicativă a României pentru UNESCO și dosarul de nominalizare subsecvent au fost pregătite de-a lungul mai multor ani, înainte de începerea procesului de arbitraj intentat de Gabriel Resources și nu ca o reacție a statului român. Prin urmare, Tribunalul arbitral nu avea temei să considere o potențială includere a Roșiei Montane în Lista Patrimoniului Mondial drept măsură de reprimare luată de statul român la adresa proiectului investițional al companiei Gabriel Resources. Decizia va fi luată de organele în drept ale UNESCO și strict în temeiul Convenției Patrimoniului Mondial.

Nu numai că o includere a Roșiei Montane în lista UNESCO nu ar periclita poziția Statului român în procesul de arbitraj, ci chiar ar întări apărarea Statului român în proces, având în vedere că vorbim de o decizie luată de UNESCO, nu de reprezentanții României.

Așadar, se iese din nou în stradă pentru Roșia Montana. Iată și prima zi de proteste din 2013. Să sperăm că o să fie cel puțin la fel de multă lume ca atunci:

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile